Chovatelka.cz

Květák v kuchyni

Rita Jaroszová

Lidově se mu říká karfiol a řadíme ho do nejjemnější košťálové zeleniny. Bílou a zdužnatělou růžici obklopují zelené listy. Ty dužinu chrání nejen před sluncem, ale i před škůdci. Květák můžete konzumovat i v syrovém stavu, ale lze ho i vařit, gratinovat, dusit, zapékat či smažit. Dnes si připravíme květákové lívance a kari.

 

Květákové lívance se smetanovým nebo kokosovo-česnekovým dipem (4 porce)

 

Květák - 1 ks (menší) Vejce - 2 ks Polohrubá mouka - 200 g Mléko - 250 ml Muškátový oříšek - špetka Prášek do pečiva - ½ balení Sůl a olej - na smažení

 

Na smetanový dip budete potřebovat tyto suroviny:

 

Zakysaná smetana - 1 kelímek (200 g) Majonéza - 100 g Petrželka - 1 velká hrst (nasekaná) Hrubozrnná hořčice - 1 lžíce Mléko - 50 ml Sůl, mletý pepř - na dochucení

 

Na kokosovo-česnekový dip si připravte tyto ingredience:

 

Majonéza - 2 lžíce Kokosové mléko - 5 lžic Citronová šťáva - 1 lžička Česnek - 1 stroužek Sůl, pepř, kopr - na dochucení

 

Květák nejprve rozeberte na jednotlivé růžičky a ty pak dejte vařit do osolené vody. Vařte je asi 7 minut, dokud nezměknou. Pak květák sceďte a rozšťouchejte jej na kaši. Připravte si větší misku, do které dáte vejce, mouku, prášek do pečiva, špetku soli, mléko a špetku muškátového oříšku.

 

Vše důkladně promíchejte spolu s květákovou kaší. Pak si na pánvi předehřejte olej a začněte smažit malé lívance. Než se vám osmaží, můžete si připravit smetanový nebo kokosovo-česnekový dip. Záleží na vás, jestli si množství jednotlivých ingrediencí upravíte dle své chuti.

 

 

Květákové kari (4 porce)

 

Květák - 1 ks (středně velký, rozdělte jej na růžičky) Hrášek - 200 g (může být čerstvý i mražený) Kokosové mléko - 1 plechovka Cibule - 1 ks (větší) Zázvor - 2-3 cm (oloupejte a nakrájejte na kostky) Česnek - 3 stroužky (nakrájejte na tenké plátky) Červená kari pasta - 1 lžíce Limetové listy - 4 ks Limetková šťáva - z ½ ks Olej - 2 lžíce Pražená sezamová semínka Sůl - špetka

 

Na oleji si osmažte cibuli nakrájenou na tenké měsíčky. Pak k ní přidejte kostičky zázvoru a česnekové plátky. Všechno promíchejte a nechte dál smažit, ale už jen krátce, abyste nepřipálili česnek. Poté vhoďte do pánve i květákové růžičky a přidejte sůl a kari pastu. Smažte tak dlouho, dokud se kari pasta zcela nerozpustí.

 

Pak přilijte kokosové mléko a přidejte i limetové listy. Opět promíchejte a nechte vařit, aby květák změkl. Stačí už jen dochutit limetkovou šťávou a přidat hrášek, který se stejně nesmí dlouho vařit, protože chceme, aby se příliš nerozvařil a zůstal krásně křupavý. Nakonec ještě dochuťte solí, ozdobte sezamovými semínky a můžete podávat - ideálně s rýží.

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.