Chovatelka.cz

Květák a jeho zavařování

Kateřina Řehořová

I přes vysoký obsah vody se v květáku nachází velké množství důležitých biolátek. Tato zelenina obsahuje téměř všechny důležité vitamíny, převážně je v květáku zastoupen vitamin C.

Květák a jeho zavařování

Květák pochází ze Středního Východu, kde se tato rostlina pěstovala již v období před naším letopočtem. I přes vysoký obsah vody se v květáku nachází velké množství důležitých biolátek. Květák obsahuje téměř všechny důležité vitaminy, převážně je v květáku zastoupen vitamín C.

Zavařování květáku Co budeme potřebovat

1 květák, 750 mililitrů vody, 250 mililitrů octa, 30 gramů soli, 70 gramů pískového cukru.

 

Postup přípravy

Květák zbavíme listů a rozebereme jej na malé růžičky. Růžičky květáku můžeme také krátce povařit v osolené vodě, aby byly měkčí. Před vkládáním do sklenic je necháme důkladně odkapat (aby voda nezředila lák). Růžičky pak naskládáme do zavařovacích sklenic, zalijeme nálevem, který jsme si připravili z vody, octa, cukru a soli. Sklenice zavíčkujeme, utěsníme a necháme sterilovat 20 minut při teplotě 80°C.

 

Hodnocení: 2.8

Počet: 13

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.