Chovatelka.cz

Kastrace koček - proč ano

allka allka
Kastrace je způsob, jak zabránit nežádoucímu rozmnožování koček a kocourů. Co všechno tento chirurgický zákrok obnáší? Jaké jsou výhody a nevýhody kastrace? Kdy k ní přistoupit?
Kastrace koček – o co se jedná Kastrace koček je způsob, jak u koček chovaných v bytě eliminovat říji a její projevy (rozstřikování moče, hlasové projevy). Kastrace zamezuje u koček s výběhem nebo u divoce žijících koček produkci nežádoucího potomstva.
Kastrace koček – zákrok Pod pojmem kastrace rozumíme operativní odstranění zárodečných žláz. Zásah může být u obou pohlaví proveden v jakémkoli věku. Nejvhodnější je doba před pubertou, přibližně ve věku sedmi až devíti měsíců.
Kastrace u koček – ovariohysterektomie Ovariohysterektomie je kastrace koček, samic. Jedná se o chirurgické odstranění vaječníků, vejcovodů a dělohy. Zákrok se provádí v narkóze a kočka se po něm zotavuje několik dní. Výzkumy ukazují, že kastrace je spolehlivou ochranou proti nemocem pohlavních orgánů a výrazně zmenšuje riziko výskytu rakoviny mléčné žlázy.
Kastrace u kocourů – Orchiektomie Orchiektomie je kastrace kocourů. Zásah u kocourů je podstatně jednodušší. Jde o chirurgický zákrok, při kterém se odstraní varlata, nadvarlata a část chámovodu. Tento zákrok by se měl provádět až v pohlavní dospělosti kocoura, ve věku kolem jednoho roku. Brzká kastrace by mohla vést v důsledku nedokonalého vyvinutí močové trubice ke tvorbě močových kamenů.
Kastrace koček – jak jinak zabránit říji? Kromě nezvratného chirurgického zákroku v podobě kastrace, která spočívá v odstranění vnitřních pohlavních orgánů, se může také říje dočasně oddálit medikamentózně – pomocí tabletek nebo injekcí. Je to však krátkodobé řešení, které se nedoporučuje používat delší dobu kvůli možným zdravotním potížím, které jsou spojeny s každou aplikací.
Kastrace versus sterilizace Kastrace bývá někdy zaměňována se sterilizací, což není správné. Při sterilizaci zůstávají varlata nebo vaječníky a děloha v těle a přeruší se pouze chámovody nebo vejcovody. Zvíře se pak sice nemůže rozmnožovat, ale je i nadále pohlavně aktivní se všemi důsledky, zatímco při kastraci zmizí i nežádoucí chování.
Kastrace koček – výhody Kastrace je nejlepší metodou, jak zabránit nežádoucímu rozmnožování.
U kastrace není třeba se obávat zdravotních komplikací, je bezpečná.
Při kastraci kocoura nedochází ke značkování.
Kastrovaní kocouři se chovají teritoriálně jako kočky. Po kastraci nepociťuje zvíře pudovou frustraci.
Zvíře bývá obvykle přítulnější, dožívá se delšího věku a více se drží doma.
Kastrace koček – nevýhody Kastrace je proti přirozenému pudu rozmnožovat se.
Kočky po kastraci často tloustnou, ale je to spíše důsledek změny v chování, v povaze, ve zvýšení energického příjmu.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.