Chovatelka.cz

Kaki - netradiční exotické ovoce

Rita Jaroszová

Toto ovoce má oranžovo-žluté zbarvení, voní sladce jako vanilka a chutná tak trochu jako žlutý meloun, med, hruška a broskev v jednom. Kaki je velmi podobné rajčeti a tyto plody k nám dovážejí převážně ze Španělska. Domovinou je ale Asie. V Japonsku je kaki třetím nejoblíbenějším ovocem, hned po citrusech a jablkách.

 

Kaki Persimon Bouquet je tou pravou vitamínovou bombou, po které byste měli sáhnout nejen na podzim. Kaki získalo přezdívku “pokrm bohů”, ale možná jej znáte i pod jiným názvem - tomel, churma či kakichurma. Většinou jej v obchodech najdete od poloviny října až do prosince. Nyní tedy máte jedinečnou příležitost toto šťavnaté ovoce ochutnat.

 

Účinky

 

Kaki je bohaté především na vitamín A, ale najdete v něm i spoustu vlákniny, fosforu a hořčíku. Pomáhá posilovat imunitu, zrychluje metabolismus a také snižuje nervozitu a stres. Bojuje proti únavě a pomáhá zmírnit i svalové potíže. Doporučuje se při problémech se srdcem a má blahodárné účinky i na embryonální vývoj dítěte.

 

Použití v kuchyni

 

Slupka má spíše trpkou chuť, takže si ji klidně můžete oloupat. Kaki se konzumuje čerstvé i sušené. Z kaki si můžete připravit vynikající domácí zmrzlinu, marmeládu, kousky kaki se přidávají do salátů, dezertů, sladkých rýžových pochutin nebo si z nich můžete vyrobit lahodnou omáčku. Zdobí se s ním i koktejly.

 

Pěstování

 

Kaki se sklízí ze stromů ručně. A pokud se nechcete spokojit s tím, že jej seženete pouze od října do prosince, můžete si jej vypěstovat i sami. Ideálně byste tuto rostlinu měli pěstovat jako přenosnou, to znamená, že ji musíte zasadit do nějaké přenosné nádoby.

 

Od jara až do podzimu ji klidně můžete nechat venku a v zimě ji jen přenesete do chladnější místnosti. Pro správné zazimování musíte udržovat teplotu kolem 1 °C. Mezi nejodolnější druhy patří tomel obecný a tomel viržinský.

 

Tomel vyžaduje mírnou a častou zálivku a také pravidelné přihnojování. Bude vám prospívat na slunném místě v dobře propustné půdě. Nejčastějším a nejjednodušším způsobem je pěstování tomelu ze semen plodů. Semínka by pak měla začít klíčit při pokojové teplotě. Ale pamatujte, že vzešlé rostlinky mohou být méně kvalitní než ty naroubované.

 

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.