Jedle jsou většinou mohutné stromy s korunou v mládí kuželovitou, později spíše tvaru válcovitého se zaobleným vrcholem. Ve srovnání se smrky jsou jedle v koruně řidší. Kůra jedlí je hladká, někdy se na kůře mohou objevit pryskyřičné puchýřky. Ploché jehlice mají na rubu dva bělavé proužky průduchů. Šišky jedlí jsou válcovité, vzpřímené a snadno se rozpadávají.
Jedle má hluboký kořenový systém, takže jen výjimečně hrozí vyvrácení stromu. Ve střední Evropě roste jedle v horských a podhorských lesích, společně s bukem vytváří nyní již vzácné bukojedlové lesy.
Jedle – latinský názevAbies
Jedle – vhodné prostředí pro jedleVětšině jedlí se daří jen na hlubších, živných a přiměřeně vlhkých půdách. V mládí vyžadují jedle mírné zastínění. Jedle se sdružují s jehličnany podobných tvarů a z listnatých stromů například s bukem, habrem, javorem atd.
Druhy jedlí Abies alba - jedle bílá Abies cephalonica – jedle řecká Abies concolor - jedle stejnobarevná Abies koreana – jedle korejská Abies procera - jedle vznešená Abies veitchii - jedle Veitchova Abies normandiana – jedle kavkazská Abies grandi – jedle obrovská Abies homolepis – jedle nikkoská Abies balsamea – jedle balzámová Abies pinsapo - jedle španělská