Chovatelka.cz

Jalovec obecný (Juniperus communis)

Rita Jaroszová

Jalovec možná znáte pod některým lidovým označením - jalovčinky, divočinky, borovka, borovička, borovec či ohňový strom. Řadíme ho do čeledi cypřišovitých.

 

Vytrvalá dřevina, která si svou zelenou barvu uchovává po celý rok

 

Zdobí ji aromatické jehličnaté listy. Dřevo jalovce má taktéž nádhernou vůni, přesněji řečeno voní po pryskyřici. Z jalovcových plodů se připravuje ona chutná pálenka s názvem - borovička. Může se jednat o malý keřík, ale také může růst do výšky až 15 m. Ve většině případech má mnoho kmenů.

 

Na větvičkách se nachází tenké jehlice, které mají modro-zelenou barvu a na dotek jsou velmi ostré. Jehličky mají na horní straně žlábek a zdobí je široký bílý pruh. Jalovec patří mezi dvoudomé rostliny, což znamená, že se nejčastěji opyluje pomocí větru. Tato dřevina kvete od března do května a má malé modro-černé plody, jež dozrávají 1x za dva až tři roky.

 

Výskyt

 

Jalovec se nachází po celé Evropě, avšak je utlačován jinými rostlinnými druhy. U nás patří jalovec mezi ohrožené druhy, které jsou ochraňovány zákonem. Vyskytuje se hlavně na suchých a kamenitých stráních.

 

Jalovec najdete i nad horní hranicí lesa či na horských pastvinách. Dokáže se perfektně přizpůsobit extrémním podmínkám. Přežije jak v suché, tak i v extrémně podmáčené půdě. Je to prostě nenáročná rostlina na pěstování, takže si ji můžete zasadit i na svou zahrádku jako solitéra, skalničku či jako živý plot.

 

Využívá se v léčitelství

 

Obsahuje větší množství silice (asi 1 - 2 %), také je zdrojem tříslovin, pryskyřic, cukrů, hořčinů a vitamínu C. Jelikož je jalovec chráněný, nemůžete si sami nasbírat jeho bobule a větvičky - ani pro léčebné účely. Avšak bobule či koření z jalovce se přeci jen sehnat dá.

 

Pomáhá pročišťovat organismus, má močopudné, antiseptické a dezinfekční účinky a podporuje tvorbu žluči a žaludečních kyselin. Pokud vás trápí potíže s trávením či trpíte nechutenstvím, měl by vám pomoci čajový nálev z jalovce. Prospívá i lidem, které ohrožuje srdeční slabost, pomáhá regulovat menstruační cyklus a používá se i na bolest kloubů.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.