Chovatelka.cz

Jak upéci chleba v domácí pekárně?

Kateřina Řehořová

Nový hit na domácím trhu - domácí pekárna slouží především ke snadnému pečení různých druhů chleba. Nechte se inspirovat našimi recepty na chutné druhy chlebů, které si můžete snadno ve své domácí pekárně upéci.

Jak upéci chleba v domácí pekárně?

Domácí pekárna slouží především ke snadnému pečení různých druhů chleba. Toto zařízení se pomalu, ale jistě stává hitem domácností, nejen v České Republice, ale také v celém světě. Domácích pekáren je mnoho druhů.

Jak koupit tu nejlepší domácí pekárnu?

Domácí pekárny jsou poměrně jednoduchá zařízení. Všechny jsou vybaveny nádobou s nepřilnavým povrchem, jedním nebo dvěma hnětacími hádky a topnou spirálou. Největší rozdíly mezi jednotlivými typy se mohou objevit především v softwarovém vybavení. Nejdříve si všechny pekárny pěkně prohlídněte, a poté vyberte tu nejlepší pro vaše potřeby.

Chutné druhy domácího chleba – recepty: Chléb s oříšky a rozinkami

275 ml vody nebo mléka, 30 g margarínu nebo másla, 500 g hladké mouky, 0,5 čajové lžičky soli, 1 polévková lžíce cukru, 3 balíčky sušeného droždí, 75 g rozinek, 40 g drcených vlašských ořechů.

Grahamový celozrnný chléb

200 g grahamové pšeničné moky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g hladké mouky, 240 ml vody, 1 polévková lžíce cukru, anýz, kmín, sůl.

Klasický bílý chléb

600 g hladké mouky, 420 ml vody, balíček sušeného droždí, 1,5 čajové lžičky soli, drcený kmín, sušený i čerstvý česnek, cibule, ořechy.

Postup pečení chleba v domácí pekárně

Nejdříve vložíme do domácí pekárny tekuté přísady (voda, podmáslí, pivo, mléko, ocet, olej), poté sůl, kmín a teprve poté až sypké přísady (mouka, vločky, otruby, klíčky apod.). Nakonec dáváme droždí – uděláme v mouce důlek, nasypeme droždí a zahrneme moukou (musíme dávat pozor, aby se k droždí nedostala sůl). U droždí platí zásada, že na 500 g mouky dáváme do domácí pekárny pouze 1 lžičku droždí nebo ¼ kostky droždí. Nakonec zvolíme vhodný program, který nám chléb vymíchá, nechá vykynout a poté upeče. Pokud máte chléb rádi se semínky, hrozinkami či oříšky, tak je nejlepší tyto přísady přidávat po zvukovém signálu, který se ozve během hnětecí fáze. Chléb pečeme v domácí pekárně většinou na základní program.

Hodnocení: 4.3

Počet: 11

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.