Chovatelka.cz

Jak na pokládku drenáže

Kateřina Řehořová

Pokud chceme, aby půda na zahradě byla dostatečně propustná, je ideálním řešením instalace drenážního systému. Ten lze umístit pod trávník a nebo půdu.V dnešním článku Vám poradíme, jak na to.

Pokládka drenáže - co budeme potřebovat?

Než se pustíme vlastními silami do pokládky drenáže, připravíme si následující pomůcky:  keramické trubky (případně plastové drenážní hadice), směs štěrku a písku, široká dřevěná prkna, zahradní kolečko, šňůru, lopatu (rýč), hrábě, vodováhu, kolíky a tyčky.

Postup pokládky drenáže Nejprve si pomocí zahradní šňůry vyznačíme cestu, kterou drenážní systém povedeme. Musíme myslet na to, že dno rýhy by mělo lehce klesat - a to až do nejnižšího bodu terénu. Poté vykopeme pomocí rýče cca 60 až 75 centimetrů hlubokou rýhu, široká by měla být přibližně 30 až 35 centimetrů. Povrchovou a podpovrchovou vrstvu země uložíme odděleně, povrchovou zeminu ještě vrstvu využijeme. Pomocí vodováhy zkontrolujeme spád, který by měl být alespoň 1 centimetr/1 metr. Je důležité, aby voda měla možnost odtékat samovolně a přirozeně. Dno vykopané rýhy pokryjeme zhruba 5 centimetrovou vrstvou štěrku smíchaného s pískem. Povrch srovnáme hráběmi. Pokud je půda příliš mokrá, položíme na každou stranu rýhy dřevěná prkna. Na urovnanou vrstvu štěrku položíme drenážní trubky (nejrozšířenější je drenážní potrubí z tvrzeného PVC s vlnitou děrovanou stěnou) tak, aby se svými konci navzájem dotýkaly. Následně drenážní trubky zasypeme vrstvou štěrku a písku - do výšky zhruba 25 až 30 centimetrů od povrchu země. Vrchní část zakryjeme povrchovou zeminou, je vhodné jí dát do rýhy trochu více, protože během několika dní slehne. Není vhodné zeminu do rýh pěchovat, zvlášť pokud je vlhká. Povrch zarovnáme a půdu necháme slehnout. Drenážní systém tímto začíná plnit svou funkci.

Hodnocení: 3.8

Počet: 6

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.