Jablka nás provázejí po celá tisíciletí. Jejich původ je v Asii, odkud se rozšířily do celého světa. Existuje několik desítek tisíc odrůd a jen v Evropě jich najdeme kolem tisícovky. Každoročně se sklidí více než padesát milionů tun jablek a patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. Jablka jsou plná vitamínů, minerálů a dalších látek, které jsou pro nás nepostradatelné, udržují nás v kondici a utužují naše zdraví.
Jedno jablko denněO zázraku jménem jablko toho věděli mnoho už naši dávní předkové. Pěstovali sice jen pár desítek odrůd, avšak věnovali jim plnou péči, neboť věděli, že jablko je víc, než cokoli jiného. V dávných dobách neexistovali léky, jaké známe dnes. Lidé se tak spoléhali na bylinky, zeleninu a ovoce, díky kterým si posilovali imunitu.
A právě jablko, jako jedno z mála, obsahuje ty nejdůležitější prvky, které naše tělo potřebuje. Obsahuje minerály jako je vápník, hořčík, draslík, železo a fosfor, dále vitamín C, karoten, pektin, je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje množství enzymů a mnoho dalších látek. Některé z nich brání plicním chorobám, jiné chrání před rakovinou.
Jako hubnoucí a čisticí prostředekJablka jsou výživnou a vhodnou potravinou, která se dá využívat i v období diet. Ačkoli obsahuje vyšší podíl ovocného cukru (na 100g připadá zhruba 10g cukru), vláknina obsažená v nich zajistí pocit sytosti. Jablka také fungují velice dobře jako čisticí prostředek pro naše střeva a zrychluje látkovou výměnu a náš metabolizmus je svižnější. Váže na sebe vodu a toxické látky, které se nám usazují v těle.
Jablko jako prevenceMinimálně jedno jablko denně může posloužit jako prevence před srdeční chorobou, chrání žíly a cévy a také dokáže snižovat cholesterol i cukr v krvi. Dále chrání před vysokým krevním tlakem a také před křečovými žilami nebo pomáhá při zánětech zažívacího ústrojí. S jeho konzumací si také vylepšíte paměť, snížíte riziko Alzheimerovy choroby a jedno večer vám pomůže s usínáním. Zařadíte i vy do svého jídelníčku alespoň jedno jablko denně?