Jablečný koláč s ořechy
Kateřina Řehořová
25.04.2007
Když se skloubí chuť šťavnatých jablek, osvěžující citrónové kůry, rozinek, ořechů a ještě pár ingrediencí, vznikne moučník vhodný nejen pro všední dny. Vyzkoušejte křupavý dezert.
Jablečný koláč s ořechy - potřebné ingredience
1/4 litru mléka
1 a půl kilogramu kyselejších jablek
1/2 kilogramu polohrubé mouky
100 gramů lupínků lískových oříšků
125 ml smetany
40 gramů droždí
220 gramů cukru
špetka soli
2 vejce
kůra z 1 citrónu
125 gramů másla
tuk na plech
mouka na vál
1 lžíce rozinek
Jablečný koláč s ořechy - postup přípravy
Mléko ohřejeme a poté droždí smícháme s trochou cukru a trochou mléka. Přikryjeme a necháme kynout na teplém místě.
Mouku, 100 gramů cukru, sůl, 1 vejce a kůru dáme do mísy. 2/3 másla rozpustíme ve zbylém mléce a zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme kynout přibližně 30 minut.
Jablka rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky.
Citrónovou šťávu, 125 mililitrů vody a 50 gramů cukru přivedeme k varu, vložíme jablka a pod pokličkou dusíme 6 až 8 minut.
Kousky jablek necháme na sítu okapat a vychladnout.
Smetanu ušleháme s 50 gramy cukru a zbylým vejcem.
Těsto ještě jednou prohněteme, rozpůlíme a na pomoučněném vále vyválíme. Jednu část rozložíme na vymazaný plech, obložíme jablky a zakryjeme druhým dílem. Lžící do těsta uděláme důlky a naplníme je smetanou.
Koláč posypeme lískovými oříšky, rozinkami a zbylým cukrem. Zbylý kus tuku nakrájíme na vločky a rozložíme na povrch.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut, dokud povrch koláče nedostane zlatavou barvu.
Hodnocení:
3.3
Počet:
4
Nejlepší:
4
Nejhorší:
2