Chovatelka.cz

Jablečný koláč s ořechy

Kateřina Řehořová

Když se skloubí chuť šťavnatých jablek, osvěžující citrónové kůry, rozinek, ořechů a ještě pár ingrediencí, vznikne moučník vhodný nejen pro všední dny. Vyzkoušejte křupavý dezert.

Jablečný koláč s ořechy - potřebné ingredience 1/4 litru mléka 1 a půl kilogramu kyselejších jablek 1/2 kilogramu polohrubé mouky 100 gramů lupínků lískových oříšků 125 ml smetany 40 gramů droždí 220 gramů cukru špetka soli 2 vejce kůra z 1 citrónu 125 gramů másla tuk na plech mouka na vál 1 lžíce rozinek Jablečný koláč s ořechy - postup přípravy Mléko ohřejeme a poté droždí smícháme s trochou cukru a trochou mléka. Přikryjeme a necháme kynout na teplém místě. Mouku, 100 gramů cukru, sůl, 1 vejce a kůru dáme do mísy. 2/3 másla rozpustíme ve zbylém mléce a zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme kynout přibližně 30 minut. Jablka rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Citrónovou šťávu, 125 mililitrů vody a 50 gramů cukru přivedeme k varu, vložíme jablka a pod pokličkou dusíme 6 až 8 minut. Kousky jablek necháme na sítu okapat a vychladnout. Smetanu ušleháme s 50 gramy cukru a zbylým vejcem. Těsto ještě jednou prohněteme, rozpůlíme a na pomoučněném vále vyválíme. Jednu část rozložíme na vymazaný plech, obložíme jablky a zakryjeme druhým dílem. Lžící do těsta uděláme důlky a naplníme je smetanou. Koláč posypeme lískovými oříšky, rozinkami a zbylým cukrem. Zbylý kus tuku nakrájíme na vločky a rozložíme na povrch. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut, dokud povrch koláče nedostane zlatavou barvu.

Hodnocení: 3.3

Počet: 4

Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.