Chovatelka.cz

Indukční vaření Vám ušetří čas i peníze

Štěpánka Černíková

Vyzkoušejte k přírodě šetrnější způsob vaření pomocí indukce. Zajímá Vás na jakém principu funguje indukční vaření a nebo kolik stojí indukční varná deska? Více se dozvíte ve článku.

Indukční vaření - jak to funguje?

Pod indukční deskou (která je vzhledem velmi podobná sklokeramické varné desce) je umístěna měděná cívka, která při kontaktu s kovem vytváří elektromagnetické pole a začne se zahřívat. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby dle stupně nastaveného výkonu, který si před začátkem vaření nastavíte na dotykovém displeji. Výhodou tohoto způsobu vaření je zejména šetrnost k životnímu prostředí. Indukční deska je schopna využít až 90% vynaložené energie, klasický plynový sporák je schopen využít pouhých 50% vynaložené energie. Navíc je vaření pomocí indukce rychlejší a samozřejmě také levnější.

Výhody indukčního vaření Indukční varná deska je schopna využít 90 % vynaložené energie (plynový sporák pouhých 50%). Při indukčním vaření je možné regulovat teplotu s přesností na 1 °C. Navíc reaguje velmi rychle na změnu teploty. Po skončení vaření se indukční deska velmi rychle zchladí. Indukční varné desky jsou vybaveny dotykovým ovládáním, časovým spínačem, dětskou pojistkou a dalšími bezpečnostními prvky. Signalizace zbytkového tepla svítí, pokud je indukční deska stále nahřátá na více než 60 °C. Indukční varné desky nepotřebují žádnou zvláštní údržbu. Snadno se čistí. Indukční vaření je rychlejší, levnější a také šetrnější k životnímu prostředí. Nevýhody indukčního vaření Nutnost používat speciální nádobí k tomu určené (s obsahem železa na dně), tzv. feromagnetické nádobí. Vyšší pořizovací cena, která se pohybuje od 12 000 Kč výše. Vybíráme indukční varnou desku

Velikost indukční varné desky je závislá na počtu osob žijících v domácnosti. Nabídka na trhu je velmi obsáhlá - vybrat si můžete dvou, tří a nebo čtyřplotýnkových varných desek. Okraje desku mohou být rovné, zkosené a nebo kulaté. K dostání jsou také hybridní podoby desek, které v sobě zahrnují jak indukci, tak sklokeramickou desku.

Hodnocení: 4.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.