Chovatelka.cz

I vaše sedací souprava si zaslouží správnou péči

Rita Jaroszová

Pokud ji dopřejete pravidelnou a kvalitní péči, můžete prodloužit její životnost. Existuje však několik druhů materiálů, které vyžadují různou péči. My vám poradíme, jakou péči si zaslouží ta vaše.

 

Sedačka také po nějaké době ztratí svůj lesk a čistotu. Abyste se mohli opět radovat z jejího zářivého vzhledu, stačí vědět čím a jak pravidelně ji musíte čistit. Malé děti dokážou upatlat veškerý nábytek, ale i my dospělí jsme občas nešikovní. Skvrny tedy hrozí neustále.

 

Navíc pokud máte doma i nějakého domácího mazlíčka, budete se holt muset smířit s častějším úklidem. Pamatujte však, že kožená, látková či koženková sedačka bude vyžadovat jiný způsob čištění. Raději si tedy nakupte takové čistící prostředky, které ji nijak nepoškodí. 

 

Nejsou skvrny jako skvrny

 

Běžné špíny se zbavíte pravidelným čištěním, ale na skvrny od čokolády, vína či jiných těžko odstranitelných skvrn musíte v některých případech zapojit i profesionály. Nebo to zvládnete sami?

 

Látková sedací souprava

 

Nic nezkazíte tím, že si do vody nalijete přípravek s malým množstvím pracího prostředku. Pak už jen stačí vzít do ruky kartáč a čistit, čistit, čistit. Takhle vám ale bude schnout 2 dny. Můžete však vyzkoušet i pěnové čističe, které jsou určeny na čalouněný nábytek.

 

Některé čističe mají nasazený malý kartáček a k těm, které ho nemají, si vezměte na pomoc hadřík. Nejprve nastříkejte pěnu, nechte působit a pak setřete vlhkým hadříkem. Jestli chcete obnovit barvy a získat zářivější a novější vzhled, zkuste k čištění použít vlažnou vodu s octem.

 

Kožená sedací souprava

 

I když je sedačka z tohoto materiálu dražší, než látková či koženková, neměli byste ji čistit příliš často. Tedy pokud si ji nepořídíte v bílé barvě. Většinou postačí přetření sedačky navlhčeným hadříkem. Vždy používejte raději bílý hadr, který po namočení v čistícím přípravku nezačne pouštět barvu. Impregnaci byste měli kupovat přímo od výrobce nebo použijte klasické mýdlo či lněný olej.

 

Koženková sedací souprava

 

Největší špínu stáhněte z pohovky mokrou utěrkou, kterou namočíte do saponátu či obyčejného mýdla. Poté přípravek utřete suchým hadříkem. Také nezapomínejte ošetřit impregnací.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.