Chovatelka.cz

Hlíva ústřičná

Lucie Garaiová

Máte oslabenou imunitu organismu, zvýšený cholesterol nebo krevní tlak? Vyzkoušejte hlívu ústřičnou. Patří totiž k nejzdravějším houbám a umí si poradit s civilizačními chorobami.

Co je to hlíva ústřičná?

Je to dřevokazná jedlá houba, která roste v trsech na listnatých stromech nebo pařezech od října do prosince.
V dnešní době se pěstuje již uměle na slámě, kukuřičných vřetenech nebo různých dřevech. Velice snadno si ji můžete vypěstovat i v domácích podmínkách - třeba na zahradě nebo na balkóně.

Proč je zdraví prospěšná?

V klasické čínské medicíně hlíva ústřičná vždy patřila k přírodním léčebným zdrojům. Byla a je považována za zázrak a elixír mládí. Proč? Hlíva působí blahodárně na lidský organismus. Přisuzují se jí především protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky. Posiluje imunitu a celkovou kondici. Její hlavní účinnou látkou jsou glukany, které v kombinaci s dalšími látkami a vitamíny (C, B, D, K, riboflavin, thiamin, niacin a další) působí příznivě u nemocných s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami, artritidou nebo osteoporózou. Účinkuje i při fyzickém a duševním vyčerpání, působí proti chřipce, angíně nebo nachlazení. Výrazně snižuje vysoký krevní tlak a také hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Má kladné účinky při léčbě hemoroidů, křečových žil, bércových vředů nebo jaterních onemocnění.

Kulinářské využití hlívy

Hlíva ústřičná má v kuchyni velký význam. Vyniká jemnou chutí a příjemným houbovým aroma. Její masité klobouky můžeme využít do polévek, omáček, zeleninových salátů nebo zcela samostatně. Lze ji vařit, smažit, péct i zapékat. Můžete z ní připravit lahodný předkrm nebo hlavní chod, záleží na vaší fantazii. Výborné jsou třeba přírodní nebo smažené řízky. Velmi dobře se také konzervuje v různých nálevech, lze ji s úspěchem i sušit a následně používat rozmixovanou jako houbové koření. Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, určitě ji vyzkoušejte. Nejen, že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu zdraví prospěšné látky.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.