Grilování na plynu a elektrice je zdravější než na grilech, které jsou určeny na dřevěné uhlí. Dřevěné uhlí vám ale nabízí „voňavý” kouř a pohled na rozpadající se uhlíky.
Grily na dřevěné uhlí jsou nejlevnější, ale toto grilování patří mezi nejpracnější. Vrstva dřevěného uhlí se musí prohřát a vyhořet, protože se samotným grilováním lze začít až tehdy, když jsou uhlíky správně nažhavené. Teplota dřevěných uhlíků se následně musí stále udržovat dalším přikládáním a foukáním. Rozdmýchávání uhlíků vyžaduje určitou zručnost a trpělivost. Pokud budete opékat maso nad plameny, připálíte maso a navíc tím neprospějete zdraví – do ohně se totiž uvolňují rakovinotvorné aromatické uhlovodíky. Hodí se především pro ty, kteří grilují jen občas.
Grily – plynové a lávovéPlynové grily pracují na podobném principu jako grily na dřevěné uhlí, ale jsou vybaveny plotnou, pod níž se spaluje plyn.
Grily – plynové a lávové – klady Lávové grily nabízejí rychlejší přípravu pokrmů, přičemž lze také regulovat teplotu. Nevznikají plameny, a proto se jídlo jen tak lehce nepřipálí. Grily – plynové a lávové – záporyElektrické grily jsou vhodné na terasy a balkóny, kde je v blízkosti zdroj elektrického proudu. Příprava pokrmů je poměrně snadná, nehrozí bezprostřední připálení, protože teplotu lze regulovat. Elektrické grily jsou vybaveny roštem nebo elektrickou pánví. Pevné grily bývají součástí elektrických sporáků a multifunkčních pečících nebo mikrovlnných trub.
Co si ugrilujemeMy Češi jsme zvyklí grilovat především maso a uzeniny. Není to ovšem škoda Co říkáte Vždyť grilovaná zelenina je prvotřídní pochoutkou a ještě k tomu zdravou pochoutkou. Chutnat vám bude také grilované ovoce a myleta také na ryby. Grilovaná ryba je opravdová delikatesa, ať jde o rybu sladkovodní nebo mořskou.
A máme pro vás jeden tip na dobrý letní oběd, zkuste kuře na paprice z grilu! Budete se olizovat!