Chovatelka.cz

Grilování - rady a tipy

Rita Jaroszová

V dnešní době si můžete pořídit i domácí gril, ale grilování venku - to je jiná liga. Proto se vždy těšíme na léto, až opět budeme grilovat pěkně na čerstvém vzduchu s rodinou či přáteli. Už si představujete tu pohodu a hory vynikajícího jídla a pití? Nic se tomu nevyrovná, že?

 

Rady a tipy pro snadnější a kvalitnější grilování

 

Vše si raději nachystejte dopředu, abyste se mohli věnovat čistě jen přípravě lahodných pokrmů. Nejprve si očistěte gril. Pak si ven nanoste pití, něco malého k zakousnutí, grilovací nářadí, palivo do grilu, pečivo či jinou přílohu, marinády, zeleninu si očistěte a nakrájejte. Maso by už mělo být připraveno (naložené, nakrájené) a určitě si také nachystejte si nádobí, na které budete odkládat hotové kousky masa či jiných pochutin. Pokud používáte dřevěné uhlí či speciální brikety, musíte počkat přibližně 40 minut, aby dosáhly správné výhřevnosti pro úpravu vámi zvolených surovin. Suroviny byste měli pokládat na rošt až tehdy, kdy budou uhlíky jen rudě žhnout - až zhasnou plamínky. Poznáte to také podle tenké bílé vrstvy popela. Jestliže jsou uhlíky příliš žhavé a vy potřebujete snížit teplotu, budete je muset prohrábnout. Tím se trochu ochladí. Mleté maso a ryby nechte v lednici a vyndejte je, až je budete chtít ugrilovat. A ryby nezapomeňte před grilováním otřít, aby byly suché. Ostatní kusy masa si vyndejte z lednice o několik hodin dříve, aby mělo venkovní teplotu. Pokud jej vyndáte z ledničky těsně před grilováním, musíte počítat s tím, že se bude grilovat mnohem déle. Maso byste měli otáčet vždy, když se na jeho povrchu vytvoří průhledná (nezkalená) šťáva. Hotové maso poznáte podle hnědo-červené kůrky. Nikdy byste do něj neměli píchat, jinak ho připravíte o šťávu, takže se vysuší. Kuřecí maso by se mělo marinovat minimálně hodinu, kdežto vepřové maso bude lepší, když ho necháte marinovat 3 - 12 hodin. Hovězí a telecí se marinuje nejdéle - až 24 hodin.

 

Jak zjistíte teplotu bez použití teploměru?

 

Zkuste přiblížit ruku k uhlíkům (asi 12 cm). Jestliže u nich vydržíte 1 či 2 vteřiny, pak mají správnou teplotu pro přípravu rybích filetů. Pokud v jejich blízkosti zvládnete vydržet 3 - 4 vteřiny, pak jsou rozpálené na střední teplotu a jsou tedy vhodné pro ryby, drůbež i kousky masa.

 

Když nad uhlíky udržíte ruku 5 - 6 vteřin, znamená to, že se uhlíky rozpálily jen mírně. Ale to je právě ta ideální teplota pro grilování větších porcí masa. Pokud vaše ruka vydrží v blízkostí uhlí 7 vteřin, mají ideální teplotu pro grilování ovoce a zeleniny. Když to bude 8 vteřin, pak si při takto nízké teplotě můžete ugrilovat cibulku a rajčata.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.