Okurková limonáda
Sodovka - 1 l (můžete klidně použít nesycenou vodu, pokud nejste příznivcem bublinek) Salátová okurka - 1 ks Citron - 1 ks Máta Třtinový cukr
Oloupanou a nakrájenou okurku vhoďte do mixéru a důkladně rozmixujte. Pak touto směsí naplňte sklenice do ¼ a přidejte citronovou šťávu, 3 mátové lístky a třtinový cukr dle chuti. Zalijte sodovkou či nesycenou vodou a přidejte pár kostek ledu. Aby vám máta pustila aroma, stačí ji chvíli před vhozením do sklenice promnout mezi prsty.
Zázvorová limonáda
Sodovka - 750 ml Zázvor - 160 g (čerstvý) Citron či limetka - 1 ks Třtinový cukr Voda - 250 ml (horká)
Zázvor nastrouhejte, zalijte horkou vodou a nechte minimálně 15 minut louhovat. Pak sceďte, nechte vychladnout a přilijte sodovku s citronovou šťávou a cukrem dle chuti. Podávejte s kostkami ledu a sklenici můžete ještě ozdobit plátkem citronu či limetky.
Borůvková limonáda
Cukr krystal - ½ šálku Borůvky - 1 šálek Citronová šťáva - ¾ šálku Voda Kostky ledu
Dejte vařit jeden šálek vody, do které přidáte cukr a borůvky. Za stálého míchání vařte tak dlouho, dokud se nerozpustí všechen cukr. Až začne vřít voda, borůvky již budou rozvařené. Pak už je jen stačí propasírovat přes síto a počkat až zcela vychladnou. Poté si připravte velký džbán, do něhož nalijte vodu, přidejte kostky ledu, citronovou šťávu a borůvkový sirup. Před podáváním do džbánu vhoďte nakrájený citron a několik borůvek.
Citronová limonáda
Citron - 3 ks Máta - 5 stonků Med - 2 lžíce Cukr krystal - 150 g Voda - 3 l
Nalijte vodu do hrnce a pomalu ji zahřívejte. Vhoďte do ní mátu, odstavte hrnec a počkejte až voda vychladne. Mezitím si oloupejte a nakrájejte citrony na kolečka a rozmixujte je s cukrem a medem. Směs nalijte do vody a dejte do ledničky. Při nalévání do sklenic limonádu přecedíme a přidáme pár kostek ledu.