Chovatelka.cz

Chloróza u rostlin – příznaky a prevence

Kateřina Řehořová

Chloróza, nebo-li žloutnutí listů, je poměrně častým jevem na rostlinách v mnoha domácnostech i na zahrádkách. Víte, co vše chlorózu může způsobit a nebo jak své rostliny ochránit před jejím vznikem? Poradíme Vám!

Všeobecně o chloróze

Chloróza je problémem, který je poměrně běžný u rostlin pěstovaných v domácnostech i na zahradách. Může se objevit na ovocných stromech, zelenině, vinné révě, muškátech, petúniích i tropických pokojových rostlinách. Projevuje se žlutými skvrnami na listech a řapících , které postupně začínají hnědnout. Následkem napadení chlorózou rostlina špatně prospívá, téměř neroste a ani nekvete. V případě, že se jí podaří nasadit plody, pak většinou následkem tohoto fyziologického onemocnění, plody nakonec opadnou a nestačí dozrát. Lidově se chloróze říká „fyziologická žloutenka“ nebo „blednička“.

Příčiny vzniku chlorózy

Nejčastějšími příčinami vzniku chlorózy u rostlin je nedostatek železa nebo nadbytek vápníku v pěstebním substrátu. Chloróza, jenž je vyvolaná nadbytkem vápníku, je označována jako kalcióza a řadí se mezi jednu z nebezpečných druhů chloróz. Mezi další příčiny vzniku chlorózy patří nedostatečná výživa (nedostatek nebo nadbytek jiného stopového prvku), přemokřený nebo naopak příliš suchý pěstební substrát a pěstování rostlin při nízkých teplotách.

Ochraňte své rostliny před chlorózou

Rostlinám pravidelně dopřávejte to, co potřebují (pravidelný přísun vody, živin, dostatek světla a tepla). Pokud je příčina vzniku chlorózy jiná, než je uvedeno výše, je vhodné provést půdní rozbor a dle výsledků pak postiženým rostlinám dodat potřebné živiny. Trpí-li rostliny nadbytkem vápníku a nedostatkem železa, použijte zálivku nebo postřik obsahující železo v rychle vstřebatelné formě.

Hodnocení: 2.8

Počet: 6

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.