Chovatelka.cz

Čau čau

Kateřina Řehořová
Plemeno čau-čau se řadí mezi nejstarší psí plemena na světě. Čauové byli nejprve používáni bojovnými kočovnými skupinami Mongolů jako lovečtí, strážní a váleční psi a přivedeni do Číny a Tibetu asi 1000 let před narozením Krista. Více naleznete zde.
Čau čau a jeho původ Plemeno čau-čau se řadí mezi nejstarší psí plemena na světě. Čauové byli nejprve používáni bojovnými kočovnými skupinami Mongolů jako lovečtí, strážní a váleční psi a přivedeni do Číny a Tibetu asi 1000 let před narozením Krista.
Charakteristika Povaha čau čau je přátelská a mírná, ale taktéž pozorná a otevřená. Nemá přisvojující si vlastnosti, typické pro hlídací psy, ani není přehnaně podezíravý vůči cizím lidem nebo agresivní vůči ostatním psům. U dospělého psa můžeme očekávat určitou míru rezervovanosti a důstojnosti.

Čau čau - výška, váha Výška u psa je 48 - 56 centimetrů, u fen 46 - 51 centimetrů. Váha se pohybuje v rozmezí 21 - 32 kilogramů.
Srst Čau čau má velmi hustou srst, která vyžaduje mnoho péče. Psa známe ve dvou variantách: dlouhosrstého a krátkosrstého. Obě tyto varianty mohou být v pěti různých zbarveních - červený, černý, krémový, modrý a skořicový. Jazyk čau čaua je po narození růžový a potom ztmavne. Kompletně modročerný jazyk by měl být ve věku 8 týdnů.
Péče o srst Největší pozornost vyžaduje tento pes v období línání, kdy je nutné denní kartáčování a odstraňování uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.
Povahové rysy Veselý, inteligentní,nezávislý, milý, klidný, ostražitý.
Výchova Čau čau je velmi inteligentní, ale není vhodný k výcviku. Nutit jej k něčemu proti jeho vůli, může mít za následek zlou reakci nebo i negativní změnu povahy. Čau dělá jen to, co chce a kdy chce.
Pohyb Čau čau vyžaduje průměrné množství pohybu, ale neodmítne ani dlouhou procházku.
Věk Čau čau se dožívá průměrného věku kolem 12 let.

Hodnocení: 5.0

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.