Chovatelka.cz

Buxus – pěstování a stříhání buxusů

Kateřina Řehořová
Zimostráz je vděčná, nenáročná rostlina, která roste poměrně dobře v zastíněné poloze bez nároků na půdní podmínky. Dokonce snáší bez újmy na svém vzhledu i znečistěné ovzduší.
Buxus sempervirens – charakteristika U nás tvoří zimostráz výhradně keře, roste pomalu. Pravidelně stavěné větve skoro zanikají pod hustým drobným olistěním. Zimostráz působí vážně a strnule. Listy neopadávají, jsou kožovité, vstřícně postavené, celokrajné a drobné. Převažuje tmavší zelené zbarvení. Květy jsou nevýrazné žlutozelené, uspořádané v úžlabních svazečcích. Plod v podobě tobolky nemá výrazný okrasný význam.
Buxus sempervirens - umístění Zimostráz je vděčná, nenáročná rostlina, která roste poměrně dobře v zastíněné poloze bez nároků na půdní podmínky. Dokonce snáší bez újmy na svém vzhledu i znečistěné ovzduší, poškozuje ho pouze psí moč.
Buxus sempervirens – výsadba Buxusy vysazujeme většinou s kořenovým balem v předjaří. Po výsadbě zajistíme pravidelnou zálivku.
Buxus sempervirens - zálivka Buxus vyžaduje pravidelnou zálivku.
Buxus sempervirens - přesazování Protože buxusy rostou pomalu, přesazují se podle potřeby. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku.
Buxus sempervirens – řez Řez proveďte brzy zjara před rašením nových výhonů. První řez by měl být dost hluboký. Jde o to, aby se sazenice pěkně rozvětvila a zhoustla do stran.
Buxus sempervirens - přezimování Buxus přezimuje na chráněném místě v záhonu v půdě nebo při nízké teplotě v bezmrazé světlé místnosti.
Buxus sempervirens – škůdci Zimostráz často napadají škůdci, kteří způsobují deformace listů. Aplikujeme opakovaně postřik v květnu a červnu. Deformované části sestřihneme a ihned spálíme. Keře také napadají mšice a puklice.

Hodnocení: 4.1

Počet: 19

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.