Albízie (Albizia julibrissin) a její pěstování

Velmi netradiční avšak velmi zajímavá a krásná…tak taková je Albízie. Albízie neboli Albizia julibrissin může být i ozdobou Vaší zahrádky. Jak jí pěstovat? Více s e dozvíte v našem článku.
Albizia

Albízie ( Albizia julibrissin) - netradiční solitera do vaší zahrádky

Albízie ( Albizia julibrissin) je velmi kuriózní exotický strom, který může být velmi zajímavou soliterou i ve vaší zahrádce. Tento strom vytváří krásnou deštníkovou korunu. Albízie má v době květu pérovité složené listy zdobené výraznými růžovobílými nitkovitými soukvětími.

Albízie a její pěstování

Tento exotický druh vyžaduje chráněné polohy, propustné písčitohlinité půdy s neutrální reakcí. Ve své domovině (středomořské letoviska) dorůstá do výšky až 10 metrů , u nás obvykle dosahuje výšky kolem 5 metrů. Albízie dobře roste, bohatě kvete, plodí a dokonce se i dobře rozmnožuje. Doba kvetení je poměrně dlouhá - od konce června do konce září. Tato dřevina dobře snáší řez i řez květů. Plody albízie řadíme k čeledi motýlokvětých, jsou to 10 centimetrů světle okrové ploché lusky s hnědavými semeny.

Albizia julibrissin – rozmnožování

Rozmnožování je u Albízie možné semeny, u kterých se musí narušit tvrdé slupka semene (skarifikací nebo kyselinou sírovou či přelitím vřelou vodou). Klíčivost semen je poměrně dobrá. Albízii je možné rozmnožit také kořenovými řízky o průměru 1 centimetru a délce okolo 7 - 10 centimetrů, které se na jaře jednoduše zapíchnou do zeminy.

Rubrika: Rady zahradníka

Ginkgo biloba a její pěstování

Kaktusy potřebují vegetační klid

Výsadba jahodníku

Líska a její odrůdy

Netradiční způsoby pěstování brambor

Letní řez jabloní a hrušní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies