Letní řez jabloní a hrušní

Letní řez je vhodný především u jabloní a hrušní. Čím dříve řez provedeme, tím dříve dosáhneme většího oslabení růstu a tím více podporujeme plodnost. Důležité je, abychom letní řez prováděli pravidelně.
Jablko na stromě

Letní řez ovocných dřevin

Letním řezem u ovocných dřevin oslabujeme růst a podporujeme plodnost, protože snižujeme listovou plochu a tím omezíme i fotosyntézu. To má za následek přibrždění růstu kořenů a nových letorostů (vegetativních částí stromu). Čím dříve řez provedeme, tím dříve dosáhneme většího oslabení růstu. Letní řez je vhodný především u jabloní a hrušní. Důležité je, abychom letní řez prováděli pravidelně. Letní řez kombinujeme s dalšími typy řezů, abychom docílili zakládání a diferenciace květních pupenů a tvorby plodonosného bočního obrostu.

Péče o ovocné dřeviny - zaštipování letorostů

Zaštipování je vlastně zákrok, při kterém provádíme obměnu zkracování, které provádíme v průběhu vegetace. Regulujeme nebo zastavujeme růst letorostů, podporujeme jejich změnu na plodonosný obrost. Zaštipování spočívá v zalomení ještě měkkých přírustků. Konkureční přírustky zaštiťujeme u báze, můžeme je vylomit když dosáhnou délky 7 až 10 centimetrů. Nové letorosty, které vyrůstají z ponechaných pupenů, zaštipujeme ještě hlouběji a útvar, který se napřeskok vytvoří, odřízneme.

Vylamování letorostů

Účinek vylamování letorostů je srovnatelný s prořezáváním. Vyrůstající výhonky vylamujeme ručně co nejdříve. Vylamování mladých letorostů vyžaduje méně námahy. Tímto způsobem postupujeme u konkurenčních letorostů, u vlků na starších větvívh a na vrcholech oblouků. Také u výhonků, které rostou ve shlucích. Při vylamování letorostů je důležité, abychom výhonek vytrhli vždy proti směru růstu a tak odstranili i jeho patku, kde se nachází velké množství spících pupenů. Rány není třeba ošetřovat, v průběhu vegetace se samy brzy zacelí.

Letní řez jabloní a hrušní - řez na patku

Řez na patku je účinný avšak málo využívaný způsob podpory tvorby plodonosného obrostu. Letorosty, které dosáhly délky přibližně 30-ti centimetrů, zkrátíme je na délku 0,5 až 0,8 centimetrů. Tak se probudí spící pupeny na jejich bázi. Do konce vegetačního období se z nich vyvinou několika centimetrové letorosty, které jsou nejčastěji zakončené květním pupenem.

Zahradní kalendář

Červen v zahradě

Květen v zahradě

Duben v zahradě

Březen v zahradě

Únor v zahradě

Leden v zahradě

Prosinec v zahradě

Listopad v zahradě

Říjen v zahradě

Září v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies