Zvířata v Himalájích

Jak je asi většině známo, Himaláje jsou nejvyšším pohořím světa. Žije zde celá třetina všech horských druhů zvířat a o mnoho více vzácných a ohrožených druhů než v jakékoliv jiné části Indie.

Koza

Himaláje se táhnou na vzdálenost přes více jak 2 500 kilometrů a jsou až 400 kilometrů široké. Zaujímá velkou část Nepálu a Bhútánu, jižní část Tibetu a severní část Indie. Díky své ohromné délce a několika klimatickým zónám jsou Himaláje domovem mimořádných zvířat i rostlin.

Savci v Himalájích

Co se týče savců, jsou pro Himaláje nejtypičtější kozy a ovce. V žádném jiném pohoří nenajdete tolik jejich druhů, jako právě zde. Žije tady argali Marko Polův, což je poddruh středoasijské ovce argali. Toto zvíře bylo ovšem téměř vyhubeno lovci, a to pro své krásné spirálovitě zatočené rohy.

 

Také argali tibetský zasahuje do pohoří Himaláje. Jedná se o neuvěřitelně odolný druh ovce, který dokáže překonat teploty od ledově mrazivé zimy až po spalující letní žár.

 

 

Dalšími himalájskými druhy koz a ovcí jsou kozorožec, tahr himalájský, koza šrouborohá, goral tmavý, takin, ovce modrá neboli nahur.

 

 

Mezi největší kopytníky Himalájí se řadí jak, který díky své plstnaté srsti dokáže přežít i v těch nejchladnějších nehostinných oblastech. Jaci patří do skupiny savců, kteří vystupují do nejvyšších nadmořských výšek. Bez těchto zvířat by vůbec nemohli přežít místní horalé.

 

 

Medvěd hnědý a medvěd ušatý v Himalájích vyhledávají a požírají zdechliny savců, ale pochutnají si i na různých sladkých plodech a koříncích. Medvěd ušatý je podezírán za to, že jeho otisky tlap daly vzniknout legendám o sněžném muži.

 

 

Za zmínku stojí i další himalájské šelmy jako jsou smečky vlků i dhoulů neboli vlků rudých a najdeme zde i lišku tibetskou. Občas sem přivítají i tygr a levhart, z menších druhů pak rys a kočka bažinná. Na většině území Himalájí žije vzácný levhart sněžný.

 

Ptáci Himalájí

Ptačí populace v Himalájích zahrnuje asijské, evropské i indicko-čínské druhy. V lesích se nachází pestrá směs druhů datlovitých šplhavců. Nad horní hranicí lesa žije mnoho různých ptačích druhů jako je např. velekur himalájský či kavč žlutozubý.

 

Himaláje jsou jako stvořené pro dravé ptáky. Na stoupavých vzdušných proudech se nechají vznášet supi himalájští, orli skalní i orlosupi bradatí a pátrají po ptactvu i hlodavcích.

 

 

Neuvěřitelná pestrost barev charakterizuje mnoho himalájských ptáků, jako jsou například bažanti. Nejkrásnější z nich je pak bažant lesklý, kvůli kterému přijíždí do Himalájí celá řada lovců.

 

Pohoří Himaláje a jeho hmyz

Pralesy, které pokrývají část Himalájí jsou ideální prostředím pro všemožný hmyz, zejména pro čmeláky. Ve vyšších polohách, kde bývají chladnější noci, má většina druhů hmyzu tmavé tělo, které přes den dokáže pohltit co nejvíce slunečního tepla.

 

Překvapením je, že mnoho druhů motýlů dokáže žít ve vysokých nadmořských výškách. Ve výšce neuvěřitelných 4 500 metrů můžete potkat horské druhy jasoňů, baboček, okáčů a modrásků.

 

 

Ještě výše se vyskytují primitivní formy hmyzu a příbuzných skupin. Žijí zde hlavně šupinušky a chvostoskoci. Tento hmyz se s největší pravděpodobností živí semeny rostlin a pylem, které sem zanese vítr.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies