Zvířata na Galapágách

Galapágy jsou jedním z nejodlehlejších koutů světa, který představuje jedinečný svět rostlin i živočišné říše. Mnohé druhy fauny a flóry, které zde žije, nenajdete nikde jinde.
Želva

Galapágy

Galapágy jsou skupina ostrovů sopečného původu, které leží v Tichém oceánu přesně na rovníku. Politicky patří pod Ekvádor. Od jihoamerického kontinentu je odděluje přibližně 1000 kilometrů moře.

Prvními obyvateli byli ptáci

Jako první byli v Galapágách ptáci, fregatky a faetoni spolu s dalšími vytrvalými ptáky (plameňáky), kteří přeletěli oceán. Na Galapágách našli životní prostředí, kde jim nehrozili žádní potravní konkurenti ani nepřátelé, protože mnoho druhů se na tak odlehlé místo, jako jsou právě tyto ostrovy, nedostalo.


Z toho důvodu se zde většina ptáků usadila natrvalo. K tomu všemu se v některých případech z původních druhů časem vyvinuly druhy nové.

Ohrožené želvy sloní

Galapážské ostrovy vděčí za své jméno jedné ze zdejších největších pozoruhodností, a to želvám sloním. Galapago je totiž starý španělský výraz pro želvu. V současnosti žije na Galapágách jedenáct poddruhů želvy sloní, z nichž každý obývá přesně vyhrazené území.


Některé druhy těchto želv sloních jsou dnes již vzácné, že mají jen malinkou naději na přežití. Ty želvy, které žijí na sušších ostrovech, mají vysoký vypouklý krunýř. Naopak želvy, které žijí na úrodnějších ostrovech, mají krunýř plošší.

Jak se zvířata dostala na Galapágy

Když se Galapágy vynořily z moře, nebyl na nich žádný život. Od té doby ovšem uběhlo statisíce let a dnes představují jeden z nejpodivuhodnějších biotopů na světě.


Někteří práci byli na Galapágy zaneseni silnými větry. Jiní živočichové mohli zase připlout na moři. Přirozené vory z rostlin unášené jihoamerickými řekami, mohly být mořskými proudy zavlečeny až ke Galapágám. Touto cestou se sem s největší pravděpodobností dostal hmyz, plazi, jejich vajíčka, semena rostlin i rostliny samotné.


Pro jiná zvířata, která v dnešní době na Galapágách žijí, byla jednodušší cesta přes moře. Námořníci a první osadníci přivezli na svých lodích kočky, prasata, kozy a různé rostliny.

Galapágy a pár zajímavostí

Vědci se domnívají, že galapážské želvy připluly na ostrovy na přirozených dřevěných vorech z Jižní Ameriky.


Galapágy jsou jediným místem na světě, kde se v těsné blízkosti rovníku vyskytují tučňáci a tuleni. Mohou zde žít i díky známému Humboldtovu proudu.


Galapágy nejsou proslulé jen pozoruhodnými zvířaty. Také přes čtyřicet procent druhů místních rostlin patří mezi tzv. endemity, což znamená, že se nevyskytují nikde jinde na světě.

Přečtěte si o zvířatech v Himalájích >>

Ptáci a jiní živočiché Madagaskaru >>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies