Zvěřinové hody – 1.díl

Poradíme Vám, jak si připravit kachnu pečenou na divoko s jalovcovou omáčkou, perkelt z divočáka a nebo vynikající srnčí ragú.

Srnčí ragú

Kachna pečená na divoko s jalovcovou omáčkou

1 kachna, 100 g slaniny, 50 g másla, 1 sklenka bílého suchého vína, citronová šťáva, 1 lžička jalovce, sůl

Kachnu omyjeme a očistíme, posypeme solí (i zevnitř) a necháme 4 hodiny v lednici uležet. Po 4 hodinách kachnu z lednice vyjmeme, obložíme jí plátky slaniny, ovážeme nití a vložíme do vyšší pečící nádoby,ve které jsme si předem rozpustili máslo. Kachnu pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do měkka. Pravidelně maso kontrolujeme a podléváme vodou, později vypečenou šťávou. Omáčku si připravíme v hrnci, ve kterém smícháme víno, jalovec a citrónovou šťávu. Povaříme a počkáme, dokud se polovina omáčky z hrnce nevypaří. Poté odstavíme ze sporáku. Kachnu před koncem pečení vyjmeme z trouby, odstraníme z ní nitě, polijeme jalovcovou omáčkou a dáme zpátky do trouby ještě chvíli péct.

Perkelt z divočáka

800 g masa z divočáka (bez kosti), 3 cibule, 200 ml červeného suchého vína, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce paprikové pasty), 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř

Do hrnce naskládáme v jednotlivých vrstvách na kostky nakrájené maso z divočáka a na plátky nakrájenou cibuli. Vrstvy mezi sebou jemně posypeme sladkou paprikou. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni přibližně hodinu, občas hrncem mírně zatřepeme, aby se maso v hrnci nespálilo. Po hodině vaření přidáme do hrnce červené víno, rajský protlak, paprikovou pastu, podle potřeby trochu vody, čerstvě umletý pepř a sůl. Vše řádně promícháme a dusíme bez pokličky přibližně další 1,5 hodiny.

Srnčí ragú

1 kg srnčí plece, 150 g kořenové zeleniny, 100 g másla, 100 ml červeného vína, 30 gramů mouky, vývar, 50 g cibule, 15 g cukru, 4 lžíce citronové šťávy, citrónová kůra, , 5 kuliček černého pepře, bobkový list, nové koření, sůl

Maso omyjeme, odstraníme z něj kosti a kůži a nakrájíme na menší kostky. V hrnci si na másle osmahneme na jemné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a na plátky nakrájenou cibuli. Přidáme citrónovou kůru, cukr, nové koření, pepř a bobkový list. Osmahlou zeleninu zalijeme 2 lžícemi citrónové šťávy, přidáme srnčí maso a polévkový vývar. Osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme 1,5  až 2 hodiny. Po uvaření maso z hrnce vyndáme a zbylou šťávu zahustíme jíškou z mouky a másla, červeným vínem a citrónovou šťávou. Krátce povaříme, přidáme srnčí maso a opět ještě chvíli povaříme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies