Zubní kámen u psů – prevence, příčiny, léčba

Jedním z mnoha neduhů, který trápí nejen nás, ale také naše čtyřnohé psí miláčky, je zubní kámen. Přečtěte si více o prevenci a příznacích zubního kamene. Jak probíhá jeho odstranění ve veterinární ordinaci?

Péče o chrup psa

Zubní kámen trápí malá i velká psí plemena

Zubním kamenem mohou trpět malá (z větší části) i velká psí plemena, jejichž chrup nesplňuje požadavky na zařazení do chovu (například plnochrupost). Také razantní změny stravovacích návyků mohou mít vliv na tvorbu zubního kamene u psů.

Více o zubním kazu u psů se dočtete ve článku ZDE>

Příznaky zubního kamene

Na chrupu psa se začne objevovat šedavý povlak, občasně se může objevit mírné krvácení dásní. Zubní kámen je úzce spjat s nepříjemně páchnoucím dechem psa. Ve vyjímečných (zejména pokročilejších stádiích) se může objevit nechutenství (pes zejména odmítá konzumovat granule a „tvrdou" stravu).

Prevence zubního kamene

Prevence zubního kamene u psů je založena na průběžné kontrole stavu chrupu a také v péči o chrup (čištění zubů by se mělo provádět alespoň 2x týdně). K čistění se používají speciální pasty pro psy, které mají menší obsah fluoru, než klasické pasty pro lidi. Navíc některé speciální psí pasty obsahují enzymy, které pomáhají rozkládat zubní plak.

Jako prevenci zubního kamene můžete svému psovi také podávat různé čistící plátky, které psa nejen na nějaký čas zabaví, ale také ochrání jeho chrup. Nemají ovšem takový význam, jako pravidelné čistění zubů za pomoci zubní pasty. Zanedbaná péče může mít vliv na předčasnou ztrátu zubů.

Více o zubních pastách, gelech a enzymatických plátcích pro psy se dočtete ve článku ZDE>

Odstranění zubního kamene

Odstranění zubního kamene se provádí ve veterinární ordinaci, pes je ve většině případů v celkové anestezii. K odstranění kamene se používají ultrazvukové přístroje, jejichž zvuk pes vnímá jako velmi hlasitý a nepříjemný. Také proto se doporučuje psa před zákrokem uspat, navíc někteří psi v bdělém stavu nepřipustí ničí ruce ke svým čelistem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies