Zootechnické termíny kastrovaných zvířat

Zvířata s chirurgicky odňatými rozmnožovacími orgány mají své zootechnické termíny. V našem článku od MVDr. Zdenka Cvrčka se například dozvíte, že vykastrované kočce se říká fešanda.
Kočka

To je ale fešanda...

Pokud podobnými slovy zkusíte projevit uznání veterinární lékařce nebo jiné zemědělské odbornici, je docela možné, že se místo rozzářeného zablýsknutí očí setkáte spíše s rozpačitým úsměvem nebo s kyselým úšklebkem (v tom horším případě). Původní význam slova je totiž stále používaný zootechnický termín, který ve svém významu nemusí být až tak pochvalou.

Zvířata s chirurgicky odňatými rozmnožovacími orgány

Jedná se totiž o fenu nebo kočku původně samčího pohlaví s chirurgicky odňatými rozmnožovacími orgány. Taková vyfešákovaná fena potom bývala větší a mohutnější a protože nepodléhala rozmnožovacím cyklům, netrpěla výkyvy ve výživě. Po pracovní stránce bývala spolehlivější protože nepodléhala psychickým výkyvům spojeným s rozmnožováním a nepřitahovala psy svým háráním, díky čemuž mohla pracovat ve smečce.

 

Je pravda, že slova fešák, fešanda a macek jsou jedinými označeními kastrovaných zvířat, která nesou pozitivní, pochvalný náboj. I tak není příliš vhodné skládat tuto poklonu dámám v zemědělství.

Zootechnické termíny

Jistě, ostatní zootechnické termíny nesou skutečně negativní náboj, protože v ostatních případech se jedná o kastráty hospodářských zvířat, určených pro jatečné zpracování. Jejich maso pak bývalo obvykle jemnější, bez pohlavního zápachu a prorostlejší tukem (což kdysi bývalo známkou blahobytu) .

Názvy kastrovaných zvířat

Názvy kastrovaných zvířat se pak často stávaly nadávkami, nebo byly nesprávně používány jako synonymum názvů zvířat s představou libozvučnějsího pojetí označení. Slyšel jsem o rozhovoru vedeném mezi příznivcem horoskopů a vysokoškolákem , který končil dvojvětím : „Ty jsi skopec ?”, „ A ty jsi vůl !”.

Vysvětlení podá slovníček termínů kastrovaných zvířat :

Zdravé zvíře

Kastrát

fena, kočka
fešanda
pes fešák
kocour macek
býk vůl
beran
skopec
hřebec valach
kanec vepř
kozel hňup
kohout kapoun

Očkování a vzteklina

Onemocnění uší u psů

Paraviróza u štěňat

Psinka u psů

Tloustnutí u andulek

Jak stříhat drápky?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies