Zmrazování ovoce, zeleniny a hub

Pokud si chcete ponechat část své úrody ovoce, zeleniny nebo hub na zimní období a nechce se vám trávit dlouhé hodiny zavařováním, postačí když vše snadno a jednoduše zmrazíte. Víte, jak se správně konzervují jednotlivé plodiny?
Houby

Zmrazování ovoce

Jednou z nejoblíbenějších a také nejsnadnějších úprav ovoce, která prodlužuje jeho trvanlivost, je zmrazování. Nejčastěji se takto prodlužuje trvanlivost u jahod, malin, ostružin, rybízu, angreštu, švestek, meruněk a také borůvek. Postačí, když nasbírané ovoce opláchnete, naskládáte do misky nebo plastového kelímku, vložíte do mikrotenového sáčku a dáte zmrazit. Větší kusy ovoce (například švestky nebo meruňky) je dobré napřed vypeckovat a rozkrojit napůl. Kyselejší druhy ovoce je dobré před zmrazením posypat krystalovým cukrem, aby po rozmrazení nebyly tak kyselé.

Návod na zmrazování zeleniny

U zeleniny se dá trvanlivost prodloužit také s pomocí zmrazování - druhu konzervace. Hrášek, mrkev, kukuřici, růžičkovou kapustu, celer, květák, petržel a fazolky tímto způsobem snadno a rychle uchováte v mrazáku po dlouhou dobu. Zeleninu nejprve omyjte vlažnou vodou, nechte okapat, nakrájejte ji na požadovaný tvar a poté zeleninu naskládejte do misky nebo kelímku, vložte do mikrotenového sáčku a dejte do mrazáku.

Zmrazování hub

Pokud chcete zamrazit houby, je nutné, abyste je nejprve tepelně opracovali. Čerstvé houby nejprve chvíli podusíte na pánvičce s olejem a poté je necháte vychladnout. Nakonec takto upravené houby rozdělíte do mikrotenových sáčků podle požadovaných porcí. Poté mikrotenové sáčky s houbami pevně uzavřete a dáte do mrazáku.

Nebo raději zavařujete?

Jak zavařit mirabelky

Jak zavařit cuketu

Jak zavařit jablka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies