Zkuste to s chilli!

Chilli je pro nás exotické a oblíbené koření. Jedná se o pálivé papričky, které po světě rozšířili Portugalci a Španělé při svých výpravách po Karibiku. Jejich pěstování se zalíbilo indickým pěstitelům, kteří byli a jsou také jejich největší producenti. Zkuste také vybočit z kuchyňského stereotypu a přidávejte do jídla pálivé omáčky.

Chilli papričky

Chilli – pro pikantní příchuť i pro zdraví

Chilli paprička je i přes svou pálivost dobrý lék na žaludek, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení, pomáhá při bolestech hlavy a obsahuje i vitamín C a B. To může být důvod, proč zkusit některý z našich pikantních receptů.

Najděte si tu svou chilli omáčku, jak Navštivte chilli shop. Můžete si vybrat podle odolnosti vašich chuťových pohárků - je libo pálivou, extra pálivou nebo dokonce extrémně pálivou.

jolokia.czKterá je nejpálivější

Máte tušení, která chilli paprička patří mezi ty nejpálivější Ještě nedávno se tímto titulem mohla pyšnit Naga Jolokia, která měla v roce 2007 své čestné místo v Guinessově knize rekordů. V roce 2010 ji vyšoupla paprička jiná a to Infinity chilli. Domovem papričky Naga Jolokia je Bangladéš, Assam, Nagaland a lze ji najít také na Srí Lance.

V Indii se Naga Jolokia dokonce přidává do dýmovnic, které slouží jako ochrana před divokými slony.

Recept na dobré Chilli con carne ( pro 4 osoby )

500 g mletého masa ( půl vepřové a hovězí), 1 plechovka loupaných rajčat ( 400 g ), 2 plechovky červených fazolí, 1 malá plechovka kukuřice, 1 cibule, 2 – 3 stroužky česneku, chilli, sůl podle chuti, zakysaná smetana

Jak budeme postupovat

Do hlubší rozehřáté pánve vložíme mleté maso, česnek nakrájený na tenké plátky a cibuli na kostičky. Zprudka opékáme bez oleje ( maso pustí tuk), až zbělá přidáme koření podle chuti. Během opékání se snažíme maso vařečkou dělit na malé kousky. Přidáme plechovku rajčat, kukuřici a velice pomalu na mírném ohni vaříme asi hodinu.

Před dohotovením dáme prohřát červené fazole, které jsme pořádně scedili, dosolíme a dochutíme kořením. Pokrm má být ostřejší chuti. Mnoho vyznavačů tohoto jídla přidává spolu s fazolemi i 2 čtverečky hořké čokolády pro „lepší chuť „. Podáváme zdobené lžící zakysané smetany, jako přílohu můžeme přidat bílé pečivo, topinky z toustového chleba, tortily apod.

Chilli omáčky můžete přidávat kam jen se vám zamane. Dejte tu správnou chuť guláši, steaku nebo sýrům. Chilli omáčka jako dip potěší srdce každého milovníka ostrého jídla.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies