Zimní zeleninové saláty

Mrazy, sníh a také inverze dávají našemu tělu v právě probíhající zimě velmi zabrat. Dodejte svému tělu novou sílu a připravte si některý z naší nabídky zimních salátů. Všechny obsahují mnoho důležitých vitamínů pro naše zdraví.

Zelenina v misce

Recept na čekankový salát s jogurtovou zálivkou ( pro 4 osoby )

400 g čekanky, 2 pomeranče, 1 nakyslé jablko, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 bílý smetanový jogurt, 2 lžíce medu, 1 a půl dl pomerančové šťávy, špetka soli a pepře, 1 lžička sekané petrželové nati, mandlové lupínky, malá lžička oleje

Jak budeme postupovat

Čekanku omyjeme, podélně rozkrojíme a vyřízneme košťál, nakrájíme ji na tenké nudličky. Oloupané pomeranče nakrájíme na osminky. Jablko oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle přímo do mísy. Pokapeme je citrónovou šťávou a necháme uležet.

V další misce si smícháme jogurt s medem, pomerančovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme petrželku. Podáváme v miskách tak, že dáme vrstvu čekanky, vrstvu jablek a přelijeme omáčkou z jogurtu. Zdobíme čerstvě opraženými lupínky z mandlí, které jsme si opražili na trošičce oleje v teflonové pánvi.

Recept na salát z ředkve s jablky ( pro 4 osoby )

1 velká bílá ředkev, 1 lžička jemné soli, čtvrt litru zakysané smetany, 1 lžíce jemně nakrájeného kopru, 1 lžíce bylinkového octa, 2 kyselejší jablka, 200 g salátové okurky, špetka cukru a trocha bílého mletého pepře

Jak budeme postupovat

Ředkev oloupeme, na velkém struhadle nastrouháme a necháme v cedníku 10 minut okapat. Zakysanou smetanu smícháme s jemně nakrájeným koprem, bylinkovým octem a dochutíme solí a pepřem. Omytá jablka osušíme, rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jader a nastrouháme na tenké plátky.

Smícháme se smetanou. Okurku oloupeme a taktéž nastrouháme na tenké plátky. Smícháme ji se všemi přísadami, ochutíme a necháme hodinu odležet. Podáváme s čerstvým chlebem s máslem, nebo k opékaným bramborám s plátky pečeně.

Recept na zeleninový talíř s vejcem ( pro 4 osoby )

4 vejce uvařená na tvrdo, 100 g listového salátu, 2 svazky bylinek, 200 g bílé ředkve, 2 kyselejší jablka, špetka soli, mletého pepře, cukru, 2 lžíce octa, 3 lžíce olivového oleje

Jak budeme postupovat

Vejce uvaříme na tvrdo, zchladíme a oloupeme. Listy salátu omyjeme a necháme v sítu okapat. Bylinky také umyjeme, necháme osušit a drobně nakrájíme. Omytou a oloupanou ředkev a jablko zbavené jadřince nastrouháme přímo do salátové mísy na okurkovém struhadle, opepříme, pocukrujeme a zasypeme bylinkami.

Salát roztrháme na menší kousky a přidáváme jej do mísy k ředkvi. Zalijeme octem, osolíme, opepříme podle chuti a pokapeme olivovým olejem. Promícháme, servírujeme na talíře a obložíme čtvrtkami uvařených vajec. Můžeme posypat strouhaným sýrem výraznější chuti, podáváme s tmavým pečivem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies