Zimní skalka

Na zahradách je v zimních měsících trochu smutno. Rozzářit je ale mohou stálezelené keře nebo skalničky, které na skalkách vydrží po celý rok. Které rostliny se na to hodí nejlépe?

Skalka

Pokud budujeme skalku, měli bychom myslet i na to, jak bude vypadat také v zimních měsících. Většina skalniček se v tomto období stáhne, ale některé zůstávají i v tak nevlídném počasí stále zelené. V horských oblastech, kde první sníh napadne už v říjnu a odtává až v květnu, si se zimní skalkou starosti dělat nemusíme, v nížinách ji ale sníh zpravidla pokryje pouze na pár dní. Vysaďte proto takové rostliny, které vám budou dělat radost i v lednu.


Netřesk – Sempervivum


Netřesk je jedna z mála rostlin, která je odolná vůči mrazu a je také velice nenáročná. Dařit se jí bude v suché půdě, mezi kameny a zakořenit může i na střechách či kamenných zídkách. Má dužnaté listy ve tvaru růžice a dorůstá do výšky až 30cm. Barva listů bývá různorodá, od zelených až po sytě fialové.


Lomikámen – Saxifraga


Stejně jako Netřesk, i Lomikámen patří ke skalničkám, které bez jakékoli újmy snesou drsnější počasí. Rod této rostliny obsahuje stovky druhů a několik tisíců kultivarů. Lomikámen je nenáročný, ale nesnese přemokření. Kvete od února do července a může mít mnoho podob i barev. Zde záleží na druhu či kříženci.


Rozchodník – Sedum


Rozchodník je další skalnička, která je plně mrazuvzdorná a také mimořádně odolná rostlina. Zasadíme ji tam, kde je dobře propustná půda a kde tedy nehrozí přemokření. Vyhovuje jim spíše sušší půda a také slunce. Barva Rozchodníku závisí na druhu, většinou jsou však v barvě červené, vínové, čokoládové nebo krémově bílé a kvetou od července až do října.
Pelyněk – Artemisia
Pelyněk neboli Artemisia může působit jemným až zranitelným dojmem, bez problémů ale přečká hluboké mrazy, které mohou dosahovat až – 28°C. Má rád propustnou půdu a slunné stanoviště. Do skalek vybíráme druhy, které dosahují zhruba deseti centimetrů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies