Zimní péče o pokojové rostliny

Zima je pro mnohé pokojové rostliny obdobím vegetačního klidu. To ovšem neznamená, že nepotřebují pravidelnou péči. Víte o tom, že právě v zimě rostlinám hrozí vyšší riziko napadení chorobami a nebo škůdci?
Kapky vody na listu

Pěstební podmínky pro rostliny, které potřebují vegetační klid

Pro uskladnění rostlin v zimě jsou vhodné nevytápěné místnosti, chodby a suché chladné sklepy, kde je dostatek světla. V nevytápěných místnostech se teplota v zimě pohybuje nejvýše kolem 3 – 5°C. To vyhovuje zejména rostlinám jakými jsou citrusy, fíkovník, granátovník, ibišek, oleandr, olivovník, vavřín, buxus, atd.

Vhodné stanoviště pro ostatní pokojové rostliny v zimě

Pokojové rostliny, které jsou pěstovány v těsné blízkosti okenního skla na jedné straně namrzají a na druhé se přehřívají a vysušují. Proto je vhodné je před příchodem velkých mrazů odsunout dále od okna a také od topení – pozor rostlina by měla mít dostatek světla i tepla.

Péče o pokojové rostliny pěstované nad ústředním topením

Velmi důležitá je u pokojových rostlin umístěných nad radiátorem pravidelná zálivka a vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat v rozmezí od 50 do 70 %. Proto pokojové rostliny pravidelně roste, nejlépe měkkou vodou (vzduch je příliš suchý, zvláště v místnostech vytápěných ústředním topením).

Pravidelná zimní péče o rostliny – pozor na choroby a škůdce!

Přes zimu musíme pokojové rostliny častěji kontrolovat, než v letním období. Je vhodné průběžně odstraňovat zvadlé listy, květy i poškozené části rostliny, abychom předešli vzniku chorob a škůdců. Z chorob musíte v zimním období dávat pozor především na plísně a hniloby, které se na rostlinách velmi často objevují.

Jak zalévat pokojové rostliny v zimě?

Množství vody, které pokojové rostliny potřebují, by se mělo od začátku podzimu postupně snižovat. Většina pokojových květin má ráda vlhkou zeminu, proto zalévejte málo, ale vždy tak, aby byl povrch pěstebního substrátu na omak suchý.

Pokojové rostliny a hnojení

Hnojení není v zimním období u pokojových rostlin potřeba (od října do března). Rostliny v zimě odpočívají, tudíž zpomalují svůj růst – nemusíme je tedy zbytečně zatěžovat hnojivými přípravky (rostliny by výživu nezvládli zpracovat – asimilace rostlin je v zimě téměř na nule).

Péče o pokojové rostliny od A do Z

5 nejčastějších chyb při péči o pokojové rostliny

Bonsaje a jejich pěstování – užitečné rady od A do Z

Příprava pokojových rostlin na zimu

Vhodná zemina pro pokojové rostliny

Zajímavé pokojové rostliny pro váš domov

Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Pěstování pokojových rostlin v hydroponii

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies