Zimní ozdoby – cesmína a mahon

Stálezelené keře jsou na zahradách velice oblíbené, neboť jsou pěknou ozdobou po celý rok. Mezi ně patří i cesmína nebo mahon, kterým se bude dařit i v našich podmínkách.

Cesmína

Stejně jako například jmelí nebo různé druhy jehličnanů, je i cesmína nebo mahon symbolem Vánoc a to především v anglicky mluvících zemích. Obě rostliny se ale rozšířily i u nás a jsou velmi pěkným doplňkem každé zahrady nebo alespoň zimních květináčů, truhlíků, vazeb nebo adventních věnců.

Cesmína ostrolistá

Na světě existuje několik druhů cesmíny, u nás je ale nejrozšířenější cesmína ostrolistá. Má tmavě zelené, lesklé a kožovité listy, červené plody a trny. Některé odrůdy cesmíny ostrolisté dorůstají až do výšky šesti metrů a některé jsou samosprašné, proto nepotřebují okolo sebe samičí rostlinu, která by byla potřeba k opylení (např. pyramidalis).

Mrazuvzdorná cesmína vroubkovaná

Cesmína vroubkovaná je plně mrazuvzdorná a místo červených plodů má plody černé. Odrůda Golden Rock již svým názvem napovídá, že listy cesmíny se na slunci zbarvují do zlatavé barvy. Toho lze dosáhnout i tehdy, bude-li mít keř své stanoviště v polostínu.

Cesmína přeslenitá je bez trnů

Tento druh cesmíny sice na zimu opadává, ale je oblíbená pro svou absenci pichlavých trnů. Na zimu jí všechny lístky opadají, až na drobné červené plody, které na keři zůstanou.

Mahon neboli mahonie

Mahon dorůstá do výšky až jednoho metru, ojediněle či ve vzácných případech můžeme vidět tento keř ve velikosti 1,5m. Stejně, jako cesmína, i mahon je stálezelená rostlina se zubatými sytě zelenými až načervenalými listy. Na jaře a v letním období mahonii zdobí drobné žluté květy a na podzim je vystřídají tmavě modré plody.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies