Zenová zahrada

Účelem zenové zahrady je meditace a uklidnění mysli. Nenajdete zde květiny ani moc barev, neboť ty od meditace rozptylují. Zenové zahrady pocházejí z Východu, ale učarovaly i západní civilizaci. Jejich vyšším posláním je osvícení..

Krásná zahrada

Zenová zahrada - účel

Zenové zahrady jsou prostorem k meditaci, díky které se podle zenbudhismu můžeme naučit žít v harmonii. Vytvářely je zenoví filosofové a mniši podle speciálních pravidel. Jsou ztělesněním duchovní symboliky. Budete cítít, jak z vás postupně odchází stres i napětí. 

Zahrada klasická a zenová

Na rozdíl od klasických evropských zahrad zde není nutná symetrie, opakování a pravidelnost. Harmonie totiž nevychází z pravidelnosti nebo opakování, ale z přístupu k přírodě. Používá se lichý počet kamenů, stromů a rostlin a také jejich rozdělení musí být liché. Zenová zahrada není od toho, aby se po ní pobíhalo. Jsou zde pouze jeden či dva vymezené chodníky, které vedou k meditačním místům.

 

Zenová zahrada a symbolika

Každá složka zenové zahrady něco znamená. Například uhrabaný štěrk nebo písek představuje oceán a nepřítomnost myšlenek. Kameny nahrazují hory, oblaka a zemi. Proudící voda představuje zdroj života.

Zenová zahrada – jak si ji udělat?

Klasickou zenovou zahradu tvoří bambus nebo bonsaj, červený javor dlanitolistý (hodí se na slunné místo), korejská jedle nebo japonská slivoň. Na stinná místa se hodí kapradí nebo mech. V zenových zahradách obvykle nejsou květiny ani kvetoucí stromy (odpoutávají pozornost od meditace), ale pokud chcete, můžete vysadit magnólii. Začlenit můžete i vodopády, různé rybníčky a jezírka. Základem jsou vždy kameny a písek. Nezapomínejte na lichý počet rostlin!

Zenová zahrada a péče

Zenová zahrada moc péče nevyžaduje, záleží na množství rostlin, které vysadíte. Zenoví mniši věří, že osvícení lze dosáhnout i prací v domácnosti nebo na zahradě, proto pečlivě uhrabávají písek každý den a keře jsou pečlivě zastříhují.

Zenová zahrada a meditace

Základem zenu je meditace vsedě, takzvaný zazen. V lotosovém sedu může člověk vydržet celé hodiny. Důležitý je pravidelný dech a nenechat se ničím rušit. A právě k tomu slouží zenová zahrada. Díky meditaci se může člověk postupně osvobodit od myšlenek, které negativně působí na jeho život a objevit v sobě oázu klidu. Z tohoto sebeuvědomění a sebepoznání se pak zrodí nový vztah k životu a harmonie s okolím.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies