Zeměžluč okolíkatá

Můžete ji znát i pod jinými názvy - zeměžluč lékařská, hořká, menší, cintorie, čantoryjka, kyřice, koření tisícizlaté, chlístník nebo zeměžluč menší. Zeměžluč je teplomilný druh rostlin a u nás ho tedy najdeme především v teplých oblastech. Bylinka roste na loukách, stráních, pasekách, mýtinách, podél lesních cest či na vřesovištích.

Zeměžluč okolíkatá

 

Jedná se o dvouletou (někdy i jednoletou) bylinku, která roste do výšky 40 cm. V prvním roce bylinka roste pouze v podobě přízemní listové růžice. Listy mají nápadné žilky a dosahují délky 3 cm. V druhém roce již vyroste tuhá lodyha, jež se dále větví až v horní polovině. Bylinka kvete od června až do září ve formě drobných růžových (někdy ale též bílých) květů.

 

Léčivé účinky

 

Zeměžluč je bohatá na hořčiny, pryskyřice, mastné kyseliny, glykosidy, flavonoidy, silice a třísloviny. Sbírá se kvetoucí nať a jestli ji ustřihnete pouze horní část, měla by v sezóně znovu vykvést. Netrhejte ji, vždy ji stříhejte, protože má mělké kořeny, takže byste ji vytrhli ze země celou.

 

Pak si ji musíte usušit, stačí je nechat ve stínu. Kdybyste chtěli využít umělé sušení, pamatujte, že teplota musí být nižší než 45 °C. Pokud jste na ni v přírodě nenarazili, nemusíte si zoufat. Seženete ji v lékárně nebo si ji můžete i sami vypěstovat.

 

Zeměžluč zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus. Zlepšuje činnost střev, bojuje se střevními parazity, pomáhá při chudokrevnosti, při trávících potížích i při chudokrevnosti. Prospívá játrům, žlučníku i slezině a zlepšuje krevní obraz. Hojí i různá kožní poranění a vyrážky.

 

Bylinka se nesmí užívat ve větších dávkách, neboť je velmi intenzivní. Když dojde k předávkování, může to vést až k trávícím potížím - průjem či zvracení. Denní dávka by tak neměla nikdy překročit 5 g. A těhotné a kojící ženy by se této bylince měli raději vyhýbat. Pokud se ji rozhodnou užívat, musí to být jen výjimečně, neboť se pak do mateřského mléka dostávají hořčiny.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies