Zeleninová fantazie - chutné recepty

Dnes jsme si pro vás přichystali tipy na velmi chutné, zdravé a jednoduché zeleninové pokrmy, které můžete využít při přípravě večeře. Přejeme předem všem našim čtenářům dobrou chuť.
Salát, zelenina

Recept na brambory v bylinkové omáčce ( pro 4 osoby )

1000 g salátových brambor, 50 g slaniny, 2 cibule, 100 g pórku, 1 svazek petrželky, 1 svazek kopru, 1 stonek libečku, 1 lžička másla, půl litru masového vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 1/ 8 litru smetany, půl lžičky soli, mletý pepř, šťáva z půlky citrónu

Jak budeme postupovat

Dobře očištěné brambory omyjeme a uvaříme ve slupce do měkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, stejně tak i cibuli. Pórek očistíme a světlou část nakrájíme na plátky. Omyté a suché bylinky nastříháme nůžkami na drobné kousky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu a vyškvaříme ji, přisypeme cibuli a necháme zesklovatět.

 

Doplníme vývarem a necháme přejít varem. Do smetany vmícháme mouku a za stálého míchání postupně vléváme mouku se smetanou, přisypeme pórek a vaříme asi 10 minut. Omáčku přisolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou a bylinkami. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme je do bylinkové omáčky. Podáváme horké.

Recept na gratinované brambory se sýrem ( pro 4 osoby )

1000 g brambor, půl lžičky soli, trochu mletého pepře, 150 g taveného sýra, čtvrt litru smetany, 1/8 litru mléka, špetka muškátu, 100 g strouhaného ementálu, 1 lžíce sekané petrželky, podle chuti i česnek

Jak budeme postupovat

Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky a šupinkovitě je naskládáme do vymazané nákypové formy, osolíme a opepříme. V misce vidličkou rozmačkáme tavený sýr a rozkvedláme se smetanou. Přilijeme mléko, okořeníme solí a muškátovým květem nebo česnekem.

 

Naskládané brambory touto směsí zalijeme, na povrch poklademe plátky másla a vše zasypeme bohatě strouhaným sýrem. Brambory zapékáme v horké troubě. Když začnou zlátnout, tak je přikryjeme alobalem, aby se nespálily.

 

Podáváme je horké, posypané petrželovou natí. Hodí se jako příloha ke všem druhům pečeně, nebo je můžeme podávat s grilovanými rajčaty a fazolovými lusky.

Recept na rychlé brambory na pánvi ( pro 4 osoby )

750 g vařených brambor, 200 g cibule, 200 g vařeného nebo pečeného masa, 2 lžíce sádla, 4 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, pepř, kyselé okurky, rajčata, petrželka na zdobení

Jak budeme postupovat

Brambory nakrájíme na kostky, cibuli na drobnější kostičky, maso na tenké proužky. Na velké pánvi rozpalíme sádlo, přidáme brambory, které opečeme z obou stran do zlatova.

 

Přisypeme cibuli a masem. Vše osolte a opepřete. Vajíčka rozkvedláme ve 4 lžících mléka, osolíme, opepříme a zalijeme jimi brambory na pánvi. Necháme ztuhnout bez míchání. Ihned podáváme. 

Chutné pokrmy pro děti i dospělé

Rybí hody - chutné a zdravé recepty

Fazolové hody - chutné a zdravé recepty

Špagety - chutné recepty

Rychlé recepty na polévky na zahřátí

Ryby, rybky i rybičky v naší kuchyni

Víte, jak správně vařit a skladovat zeleninu?!

Koření do každé kuchyně

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies