Zdravý pejsek je šťastný pejsek

Mnozí z nás si kladou při pořízení štěňátka otázku, jak se o něj správně starat a čím ho vlastně krmit, aby měl vše, co potřebuje a byl šťastný. 

Štěně

Mnozí z nás si kladou při pořízení štěňátka otázku, jak se o něj správně starat a čím ho vlastně krmit, aby měl vše, co potřebuje.

Nejdůležitější pro správný vývoj domácího mazlíčka je samozřejmě krmivo. Když si tedy své štěňátko přivedete domů, měli byste již disponovat alespoň týdenní zásobou granulí bohatých na bílkoviny a vitamíny. V útlém věku je totiž velmi podstatné, dát svému roztomilému chlupáčovi vše potřebné ke zdravému vývoji. Kvalita psího krmiva se totiž výrazně podepisuje na zdravotním i psychickém stavu vašeho pejska. Správným krmivem také předcházíte nejrůznějším onemocněním, která by vašeho čtyřnohého kamaráda mohla postihnout. Mezi nejfrekventovaněji vyskytované patří onemocnění kůže, srsti, ale také trávicího ústrojí. Tyto zdravotní komplikace mohou v nejhorším případě skončit až smrtí vašeho domácího mazlíčka. Pokud si tedy chcete ušetřit city a velké množství finančních prostředků, které byste museli vynaložit za veterinární péči, stačí vybrat vhodné krmivo.

štěně

Nikdo jistě nechce úmyslně ani neúmyslně uškodit zvířeti, které nadevše miluje, a proto je dobré uvědomit si, které potraviny by se v jídelníčku opravdu neměly objevit. Mezi tyto pro člověka neškodné (pro pejska životu nebezpečné) potraviny patří:

Rozinky nebo hrozny
Můžou pejskovi přivodit smrt v podobě selhání ledvin, a to už při pozření malého množství.

Čokoláda
Lidstvo odjakživa miluje tu lahodou chuť čokolády, proto není divu, že spousta jedinců chce tuto pochoutku dopřát i svým mazlíčkům. Zásadní chybou je, že si tito jedinci neuvědomí, že veškeré lidské jídlo může přivodit pejskovi závažný zdravotní problém. Čokoláda může u pejsků způsobit upadnutí do bezvědomí či záchvat, který v nejhorším případě může skončit smrtí.

Kofein
Přesně jako u lidí způsobuje stimulaci cévního a nervového systému a může zapříčinit zvracení, nadměrné bušení srdce a případně i smrt.

Jádra ovoce
Téměř všechna jádra obsažená v ovoci obsahují kyanid. Postupným hromaděním může dojít u pejska k otravě.

Další potraviny, které by mohly mít negativní dopad na zdraví vašeho pejska, jsou mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, muškátový oříšek, rajčata, sůl, houby, vlašské ořechy, cibule, česnek, avokádo apod.

Stejně jako u lidí je kromě adekvátní stravy podstatná také pravidelnost v jejím přísunu. U štěňat se doporučuje podávat krmivo v menších dávkách až pětkrát denně. Dospělí jedinci mají dostávat porci granulí dle váhy třikrát denně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies