Zbavte se bršlice kozí

Bršlice kozí (latinsky Aegopodium podagraria), je plevelnatá rostlina, která se v našich zahrádkách vyskytuje velmi často. Díky tomu, že se velmi snadno rozmnožuje, může během chvilky zaplevelit celý záhonek i trávník. Je proto potřeba proto ní účinně bojovat. Víte, jak na to?

Bršlice kozí

Všeobecně o bršlici kozí

Bršlice kozí (latinsky Aegopodium podagraria), někdy také známá pod názvy Kozí noha, Kerhátek či Kerhát, je rostlina řadící se mezi nejúpornější plevely našich zahrádek. Pro tuto rostlinu je charakteristický vytrvalý růst, hluboké kořeny a bohatě větvené, křehké oddenky, které jsou na koncích bohatě poseté bílými květy, seskupenými do okolíků.

Jak bršlice kozí škodí?

Bršlice kozí se vyskytuje převážně na úrodnějších půdách, například v květinových a zeleninových záhonech, trávnících, apod. A jak vlastně škodí? Vzhledem k tomu, že se dokáže velmi snadno rozmnožovat, může během chvilky dokonale zaplevelit i ten sebekrásnější záhon. Množí se převážně nažkami, které se přenášejí například prostřednictvím nářadí, kompostu, apod. Přezimováním se zvyšuje jejich klíčivost.

Bršlice se také velmi snadno množí oddenky. To je celkem problém, protože při manipulaci s křehkými oddenky této rostliny dojde k jejich ulamování a následnému množení téměř vždy. Navíc při každém obdělávání půdy - ať už rytím, nebo okopáváním, dojde k zesílení regeneračních schopností této rostliny.

Jak jsme již uvedli výše, nejvíce škodí na květinových a zeleninových záhonech. Nezřídka se objevuje i v trávníku, který dokáže díky svému bujnému růstu vytlačit. Víte, jak proti bršlici kozí bojovat?

Ochrana záhonů před bršlici kozí

Ochrana záhonů před bršlicí je časově náročná, ale vyplatí se. Nejhorší, co můžeme udělat je, že záhon necháme touto plevelnatou rostlinou zarůst. Mladé rostliny lze odstranit mechanicky - snažíme se je opatrně i s kořenem vytáhnout a likvidujeme veškeré jejich úlomky. Zbytky rostlin nekompostujeme, ale pálíme! Pokud je budeme kompostovat, během chvilky se nám opět v zahrádce objeví.

Další možností je aplikovat na záhony totální herbicidy, které vyhubí nejen bršlice,ale také ostatní rostliny, rostoucí v okolí jejich aplikace. Postřik herbicidy se doporučuje několikrát zopakovat. Ovšem ani výše uvedená ochrana vám nezajistí, že se s bršlicí na své zahrádce již nesetkáte. Je nutné neustále likvidovat nově rašící rostliny.

Další zajímavé články k tématu:

Novinky v boji proti plevelu

Likvidace dvouděložných plevelů

Trávník - sekání, vertikutace a odstraňování plevele

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies