Zázračné jmelí

Celý rok jmelí nepotřebujeme, ale před Vánoci jej sháníme a zavěšujeme nad stůl, do dveří či jinam, aby nám přinášelo štěstí a lásku. Proč se pro některé z nás stalo jmelí symbolem vánoc? Vždyť to je stromový parazit, který sice má léčivé schopnosti, ale také je jedovatý.

Zázračné jmelí - co o něm ještě nevíte?

 

Je to parazit

 

Řadíme ji do čeledi santálovitých a parazituje na kmenech stromů. Tvarem připomíná kulovité keříky, které mohou vyrůst až 1 m. Listy mají žluto-zelenou barvu a nikdy neuvadají. Částečně se starají o fotosyntézu, jinak jsou zcela závislé na přísunu živin z půdy, kterou jim zajišťují stromy.

 

Plody jmelí jsou malé, dekorativní kuličky bílé barvy. Možná díky jejich kouzelnému vzhledu se staly neodmyslitelnou součástí Vánočních dekorací. Jmelí parazituje především na listnatých stromech - lípy, jabloně, jasany, topoly, vrby, jeřáby, javory a podobně. Někdy ale může vyrůst i na borovicích či jedlích.

 

Jedovatá rostlinka, která se používá k léčení

 

Jmelí obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Lze ho využít k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů. Avšak nikdy nekonzumujte plody, ty jsou extrémně jedovaté. Jmelí pomáhá zmírnit bolesti hlavy a léčí padoucnici.

 

Používá se i k léčbě rakoviny a zlepšuje srdeční činnost. Dokonce se využívá ke snížení krevního tlaku, což má prokázané výsledky. Většinou se z usušených větviček či listů připravuje čaj. Jmelí se sbírá od října až do prosince a také v březnu, kdy se jeho účinky ještě znásobí.

 

Jmelí - rostlina s magickými účinky

 

Jmelí využívali pohanští Keltové a staří Germáni při svých obřadech. Na Nový rok dokonce kněží (druidové) odřezávali větvičky pomocí zlatého srpu. Provádělo se to k přivolání štěstí do dalšího roku.

 

Zajímavosti

 

  • Pokud chcete v dalším roce hodně štěstí, vyberte si jmelí s co nejvíce bobulkami. Čím více jich bude, tím budete mít větší štěstí a možná i zbohatnete.
  • Rozvěšené větvičky jmelí mají ochránit dům před uhranutím čarodějnicemi a také před požárem.
  • Jmelí je znakem odvahy, plodnosti a celkového zdraví.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies