Zazimování fuchsií a pelargónií

Pomalu se blíží zima, a je právě ten správný čas na to, abychom začali přemýšlet nad tím, jak správně zazimovat rostliny. Jak správně zazimovat pelargónie a fuchsie se dozvíte zde.

Pelargonie

Fuchsie a její přezimování

Některé druhy fuchsií jsou otužilé (např. F.magellanica), a proto přežijí venku, ale většina fuchsií je choulostivá. Na konci podzimu vyzvedněte choulostivé fuchsie pěstované volně v zemi nebo v nádobách a přesaďte je jednotlivě do květináčů. Vyštípejte zelené špičky a odstraňte listy.

Září na zahrádce - co všechno je potřeba udělat?

Květináče přeneste do skleníku, kde nemrzne, nebo na světlý okenní parapet v chladném pokoji. Fuchsie musí být v chladu a skoro suché, aby vydržely v klidovém stádiu. Na jaře fuchsie přesaďte do květináčů o něco menších než byli původní, vyměňte substrát za čerstvý, prořezejte a udržujte je stále vlhké. Brzy začnou fuchsiím rašit nové výhonky, které se hodí na řízkování.

Na konci léta nebo na podzim můžete z fuchsií také odebrat polovyzrálé řízky a fuchsie nechat přezimovat jako mladé rostliny.

Přezimování pelargónií

Pelargónie zřídka zasáhne první mrazík, ale dejte je raději pod poklop, než je zničí mráz. Většinou se pelargónie přenášejí dovnitř do konce září, v chladných oblastech dříve. Pokud máte málo místa, dejte přednost odrůdám, které se musí pěstovat z řízků, před těmi, které se pěstují ze semen. Rostliny vyzvedněte, zatřeste s balem a zkraťte kořeny na 5 - 8 centimetrů a výhonky přibližně na 10 centimetrů. Jednotlivé rostliny vysazujte do květináčů. Pelargónie můžete dát také do bedýnek, alespoň 15 centimetrů hluboko, a mezi kořeny nasypte substrát. Rostliny nechte na světlém místě, kde nemrzne, a zalévejte tak, aby půda úplně nevyschla. Jakmile se na jaře zlepší počasí, začněte pelargónie opět normálně zalévat. Z nových výhonků budete moci odebrat mnoho řízků.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies