Zazimování bazénu

Na podzim je třeba věnovat péči nejen zahradním rostlinám, ale i bazénu. Aby co nejdéle fungoval tak, jak má, je nutné jej pečlivě zazimovat. Každý typ bazénu ale vyžaduje trochu jiný postup. Víte, jak na to?

Bazén

Zazimování nafukovacích bazénů

Se skládacími bazény je zazimování nejjednodušší. Stačí je vypustit, umýt, osušit a uskladnit na místo, kde nemrzne. Vypuštěnou filtraci také vyčistěte a skladujte na suchém místě. U plastových bazénů si dávejte pozor, abyste je neskládali stále stejným způsobem. V místech hlubokých skladů může materiál začít praskat.

Zapuštěné bazény je třeba odstavit ve správný čas

Při zazimování pevného, tedy do země zapuštěného bazénu, je určujícím faktorem teplota vody. Do práce se můžeme pustit jakmile se ustálí na 10 až 12 °C. V teplejší vodě by docházelo k rychlejšímu množení mikroorganismů.

Zazimování krok za krokem

Vypusťte vodu

Zatímco u bazénů s keramickým obkladem je nutné vypustit všechnu vodu, z bazénů s fólií se upouští jen 2/3 objemu, aby silou tlaku zůstala fólie napnutá. Dále se do vody vsype zazimovací roztok, který vodu ochraňuje před tvorbou řas a plísní. V případě zvýšení hladiny vodu v průběhu zimy upouštějte na původní stav.

Ošetřete filtr

Vnitřní rozvody bazénu profoukněte vzduchem – v potrubí nesmí zůstat ani kapka vody. Vlastníte-li mobilní filtrační jednotku, jednoduše ji odmontujte a dobře uschovejte.

Rozložte plachtu

Na hladinu vody uhlopříčně umístěte speciální plováky, které brání poškození bazénu rozpínajícím se ledem. Odstraňte jakékoliv mechanické zakrytí bazénu – pro použití v zimě není vhodné. Do vnitřních lamel může vniknout voda, která posléze zamrzne a lamelovou roletu potrhá. Pořiďte si raději plachtu z neprůhledné husté síťoviny. Ta díky nepropustnosti slunečního světla brání rozmnožování mikroorganismů.

Jak uvést bazén zpátky do provozu

Jakmile se jarní teploty začnou dlouhodobě pohybovat okolo 12 °C, můžete odkrýt plachtu a schovat plováky. U zcela vypuštěného bazénu nejdříve mechanicky vyčistíme stěny a dno bazénu a doplníme jej vodou. S pomocí tzv. šokových chlorových tablet vodu vydesinfikujeme, přidáme také přípravek proti řasám. Zapojíme filtrační jednotku a na celé dva dny necháme puštěný filtr. Teprve nyní je bazén připravený k použití.

U bazénů, které se na zimu vypouštějí částečně, můžete ponechat stávající vodu a zbytek dopustit. Ošetření chlorem je ale nezbytné i zde. Filtrování naštěstí tak zdlouhavé není.

Bojíte se, že nedokážete bazén správně zazimovat sami? Pozvěte si na odstávku odborníka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies