Zažijte dýňové orgie

Podzim je obdobím dozrávání dýní. Urodilo se Vám jich na zahrádce hned několik, ale nevíte co s nimi budete dělat? Inspirovat se můžete například recepty na dýňovou polévku, koláč nebo marmeládu, které jsme si pro vás připravili. Zažijte dýňové orgie!

Dýně

Dýňová polévka

Budeme potřebovat přibližně 400 gramů oloupané a semen zbavené dýně, 100 gramů kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celre), 1 větší cibuli, máslo, smetanu, sůl a pepř na dochucení.

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Také kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli zbavíme slupky, nadrobno nakrájíme a ve větším hrnci osmahneme dozlatova na trošce másla. Poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a dýni. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme do měkka. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Pro zjemnění chuti můžeme přidat trochu smetany. Podáváme s čerstvým chlebem, kostičkami rohlíku osmaženými na sucho a nebo do polévky na kostičky nakrájíme zvlášť uvařené brambory.

Dýňový koláč s jablky a mandlemi

Budeme potřebovat přibližně 400 gramů oloupané a semen zbavené dýně, 2 větší jablka, 150 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 100 gramů krupicového cukru, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, citrón, skořici a mandle na ozdobu.

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Také jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Jablka i dýni vložíme do většího hrnce, podlijeme trochou vody, přidáme citrónovou kůru, skořici a dusíme do měkka. Mezitím si do větší mísy nasypeme hladkou mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva a přidáme máslo. Následně přidáme kaši, která nám vznikla z jablek a dýně, důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které následně nalijeme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Posypeme oloupanými a nadrobno nasekanými mandlemi, vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

Dýňová marmeláda s meruňkami

Budeme potřebovat 1 kilogram oloupané a semen zbavené dýně, 200 gramů sušených meruněk, 300 až 400 gramů krupicového cukru, 100 mililitrů vody a citrónovou šťávu.

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nastrouháme na hrubším struhadle. Zvlášť si uvaříme meruňky, které po změknutí necháme vychladit a rozemeleme je. Do většího hrnce dáme trochu vody, přidáme nastrouhanou dýni a přivedeme k varu. Postupně přidáváme cukr a mleté meruňky. Dochutíme dle chuti citrónovou šťávou. Hotovou marmeládu vložíme do dokonale čistých zavařovacích sklenic a při 85°C sterilujeme po dobu 15 minut.

Další články k tématu:

Dýně - dýňový kompot

Chutné recepty z dýně

Dekorace z dýní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies