Zavlažování v moderní zahradě

Jaký typ zavlažování je vhodnější do vaší moderní zahrady? Je lepší automatické zavlažování a nebo kapková závlaha? Oba dva typy zavlažování vám ušetří čas a dodají rostlinám potřebnou dávku vody.

List, voda

Automatické zavlažování

Automatické zavlažování (například trávníku) ušetří nejen váš čas, ale také značné množství vody. Velkou výhodou tohoto typů zavlažování je, že rostliny dostávají pravidelnou a přesnou zálivku zrovna tehdy, kdy ji potřebují. O úsporu vody se starají přesně nastavené postřikovače a čidlo dešťových srážek. V době přírodního deště se čidlo uvede do chodu (reaguje na množství srážek a jejich vydatnost) a závlaha je dočasně blokována. Po skončení deště začne čidlo dešťových srážek v závislosti na počasí vysychat a systém je ve správnou chvíli opět automaticky uveden do chodu.

Kapková závlaha

Kapková závlaha je využívána nejen u polních plodin, ale také ve sklenících a foliovnících. Je velmi vhodná pro okurky, rajčata nebo papriky. Údržba kapkové závlahy je velice prostá a prakticky se omezuje jen na občasnou kontrolu filtrů a sítek v jednotlivých postřikovačích. Nevýhodou kapkové závlahy je především její pořizovací cena a vysoká cena hnojiv, které jsou do ní vhodné.

Výhody kapkové závlahy

  • velká úspora závlahové vody
  • možnost operativně měnit závlahový režim vzhledem ke klimatickým podmínkám
  • možnost efektivně dávkovat hnojiva přímo k rostlinám
  • snadná možnost automatizace celého systému závlahy
  • velká úspora pracovních sil
  • rostliny mají pravidelný příjem vody
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies