Zavařování

Zahrada nabízí nejen ovoce, ale také zeleninu, která se výborně hodí k zavařování. I v zavařované sklenici najdete spostu vitamínů. Připravte si zásoby ovoce a zeleniny na zimu. Poradíme Vám, jak na to.

Zavařování

Co vše budeme potřebovat

  • Plody určené k zavařování
  • Zavařovací hrnec a nebo hlubší plech
  • Sklenice
  • Víčka
  • Celofán
  • Gumičky
  • Přísady dle receptu - cukr, umělé sladidlo, ocet nebo konzervační přípravek
  • Etikety a tužku na označení

Výběr vhodných plodů pro zavařování

Vybírejte pouze kvalitní, zdravé plody. Nahnilé a plesnivé plody ihned vyhazujte! Ovoce zpracováváme hned po natrhání, zejména v teplém letním počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ovoce v chladu a temnu. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne však nahnilé nebo dokonce plesnivé!

Zpracování plodů před zavařováním

Veškeré plody je potřeba řádně omýt a nechat odkapat. Poté se musí plody odstopkovat, odpeckovat a podle druhu také půlit, případně krájet na menší kousky.

Výběr vhodných zavařovacích sklenic

Nejčastěji se k zavařování používají sklenice s víčky a nalisovanou bílou gumou nebo sklenice se šroubovým uzávěrem (takzvané twist- off). Sklenice a víčka určená k zavařování nesmí být poškozená ani pomačkaná! Před zavařováním vše důkladně omyjte. Nové sklenice a víčka je vhodné předem vyvařit.

Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky při zavařování udržujte v maximální čistotě!

Rada: Pokud ochutnáváte nálev, nebo třeba marmeládu, lžíci vždy po ochutnávce opláchnněte! Přítomnost slin způsobuje vyšší kazivost!

Plnění sklenic plody

Snažte se, aby se do zavařovacích sklenic vešlo co nejvíce plodů. Plody ovšem do sklenice násilím nemačkejte, plňte je cca 1 centimetr pod okraj. Šroubovací víčka hned nedotahujte (během sterilizace musí unikat vzduch, aby sklenice nepopraskaly), utáhněte je až po zavaření.

Ovoce zalévejte horkým nálevem (nálev volte dle určitého druhu plodiny). Častým způsobem konzervace je také takzvaná sterilace „mimo obal". Plody zahřejte k bodu varu, horké je nalijte do dobře nahřátých sklenic (například je nechte nahřát v troubě) až po okraj. Musíte pracovat rychle, aby nedošlo k ochlazení. Sklenice ihned víčkem uzavřete a obraťte dnem vzhůru.

Takto připravené zavařeniny naskládejte do velkého hrnce s pokličkou. Na dno hrnce vložte hadrovou plenu, na ni naskládejte dobře zavíčkované sklenice. Pozor: sklenice se nesmí navzájem dotýkat! Poté do hrnce nalijte vodu, sklenice musí být ve vodě potopeny. Teplotu v hrnci hlídejte s pomocí teploměru. Teplota vody v hrnci by se měla pozvolna vyšplhat na 50 - 54°C, za další půlhodinu na doporučenou teplotu dle druhu (tzn. menší plody 10 minut při 74 ºC, ostatní 15 minut při 82 ºC).

K zavařování můžete použít i troubu. Sklenice naskládejte na vyšší plech a zalijte je do výšky cca 2 centimetrů vodou. Při 180°C přiveďte vodu k varu, poté snižte teplotu na 100°C a sterilujte cca 20 minut.

Poté sklenice vyjměte z hrnce a nebo trouby a položte je na teplou podložku (na studené podložce by mohly sklenice popraskat). Po zchlazení obraťte sklenice dnem vzhůru, tak zjistíte, zda víčka dobře těsní.

Jak skladovat zavařeniny

Sklenice opatřte štítkem s názvem a datem výroby. Uložte je v suchu, chladnu a temnu. Teplota nesmí přesáhnout 10°C a klesnout pod -3°C. Kompoty skladujte po dobu maximálně 1 roku. Před konzumací zavařenin je vždy pečlivě zkontrolujte, zda-li nejsou znehodnocené.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies