Žárlivý pes? I to je možné!

Žárlivost u psů není ničím vyjímečným, ale zcela běžným projevem chování. Víte, jakými způsoby se může žárlivost projevovat a nebo co dělat v případě, když je pes následkem žárlivosti agresivní? Čtěte dále a dozvíte se více.

Pes ležící na trávě

Žárlí lidé i zvířata

Žárlivost je vlastností, která se projevuje nejen u lidí, ale také zvířat. A není rozhodně vzácná, jak by si mohli mnozí z vás myslet, ale zcela běžná. Ve světe domácích mazlíčků se s ní můžeme setkat zejména u psů a koček, nezřídka kdy se žárlivost může objevit také u větších hlodavců (zakrslý králík, osmák degu, činčila, at.), korel či andulek.

Žárlivost u psů – někdy spíše k smíchu, jindy vážný problém!

Žárlivost se u psů může projevovat několika způsoby. Tím nejméně problematickým je pak ten, kdy se pes na sebe snaží upoutat pozornost pouze štěkáním nebo projevuje své majetnické osoby k pánovi lehkými gesty (strká do něj, snaží se dostat na jeho ruce, snaží se k němu tulit, apod.). Ve většině takových případů jde spíše o úsměvné situace, které není potřeba nijak razantně řešit. Problém ovšem může nastat v případě, že se pes následkem nedostatečné pozornosti začne projevovat agresivně. To už je situace, kterou je potřeba řešit.

Pro zajímavost: Zajímavé je, že psi mohou žárlit nejen na osoby (partner, návštěva, děti) či ostatní zvířata v domácnosti, ale také situace nebo předměty (například pantofle, polštář, atd.).

Jak předejít žárlivosti u psa?

Správná výchova a socializace (tzn. že pes by měl být již o útlého věku zvyklý na více osob v místnosti, děti i jiné zvířata) je základem úspěchu. Ovšem je potřeba si uvědomit, že i když psa vycvičíme sebelépe, občas nastanou chvíle, kdy žárlit bude. S tím se zkrátka musíme smířit. Nebude-li se přitom chovat agresivně, stačí jej pouze okřiknout a usměrnit vhodným povelem. V případě, že se pes projevuje agresivně, je vhodné požádat o pomoc odborníka, který poradí, jak postupovat v nápravě tohoto nežádoucího chování.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies