Zařizujeme zahradní kuchyň

Teplé měsíce jsou sice zatím v nedohlednu, ale alespoň je čas dopředu promyslet, jak si je na zahradě užijeme. Požitek z pěkného počasí a přírody ještě znásobí příprava a konzumace jídla na čerstvém vzduchu. K tomu ale potřebujeme vhodně vybavenou zahradní kuchyň. Nabízíme pár tipů a rad, aby vám její budování na jaře šlo pěkně od ruky.

Zahradní kuchyň

Vhodné místo na vybudování venkovní kuchyně

Pro stavbu zahradní kuchyně s krbem či udírnou je ideální klidný kout, alespoň částečný stín, závětří a relativně rovný terén. Vyhneme se blízkosti plotu, za kterým je frekventovaná silnice, nebo pozemku souseda, kterého by mohl kouř a hluk z naší kuchyně obtěžovat.

Grily, ohniště ani zahradní krby by neměly být v blízkosti dřevěných a bambusových plotů, dřevěných staveb nebo místností, v nichž se skladují hořlavé materiály. V bezprostřední blízkosti otevřeného ohně by se neměly vyskytnout ani suché a snadno hořlavé druhy rostlin, jako jsou jehličnany, okrasné trávy či bambus, na podzim pozor na suché listí.

Vedle zahradní kuchyně je vhodné umístit také dětské pískoviště nebo hrací koutek, abychom měli děti pod dohledem.

Vybíráme materiály na stavbu

Odborníci doporučují zastřešenou venkovní kuchyni. Nejkvalitnější a nejstabilnější střešní krytinou jsou klasické tašky, sáhnout ale samozřejmě můžeme i po lepence, plastu nebo eternitu.

Přírodní vzhled zahradní kuchyně vyzdvihnou materiály jako dřevo, pálené cihly a hrubý vápenný štuk.

Důležitý je také výběr správného typu podlahy - ta nesmí klouzat a musí se snadno udržovat. Vhodným materiálem je např. režná dlažba s protiskluzovou úpravou nebo beton, nedoporučuje se dřevo nebo udusaná hlína.

Jaké spotřebiče?

Zahradní kuchyň má tu výhodu, že se dá vybavovat postupně. Lze tedy začít nákupem jednotlivých outdoorových spotřebičů, jako je venkovní chladnička, chladicí box, dřez, trouba, gril, vařič, nebo rovnou koupit celý venkovní sporák s troubou a plotýnkami.

Za luxus a pohodlí si připlatíte

Pokud se vám nechce kupovat jednotlivé spotřebiče postupně, sáhněte po už kompletní venkovní kuchyňské lince. Zpravidla obsahuje gril, chladicí box, umyvadlo s tekoucí vodou spolu s vybavením pro připojení vody a odpadu, zabudovaný odpadkový koš, skříňky a úložné prostory, pracovní plochu apod. Počítejte ale s cenou několika desítek tisíc, podle značky a vybavení od cca 40-ti tisíc korun, výjimkou nejsou ani kuchyně za trojnásobek této ceny. Kompromisem je nákup grilovacího stolu pro zahradní kuchyni v cenové relaci zhruba deseti tisíc korun.

Co nesmí chybět?

Běžně je kuchyň vybavena sporákem (nejčastěji plynovým) a mikrovlnkou, romantici ale ocení i kamna na dřevo. Vítaným doplňkem pro zpestření kulinářských zážitků je krb s grilem, případně udírna.

Zdroj pitné vody je nutností, ale dá se provizorně vyřešit kanystry či barelem s kohoutkem.

K vaření samozřejmě potřebujeme i pracovní plochu, nějaké police či skříňku na nádobí a hrnce a potřeby k vaření

A něco navíc...

Dobře vybavená zahradní kuchyň nepostrádá přívod vody (ideálně studené i teplé) a pokud je dál od domu, tak i lednici. Jestli máte v úmyslu kuchtit i večer, používat mixér, robota nebo už zmíněnou chladničku, nezapomeňte na přívod elektřiny a bezpečnou zásuvku s krytem.

Myslete i na opatření proti hmyzu, stačí klasická síť.

Zahradní můstek - zahrada je hrou

Zahrada - zahradní cestičky

Moderní zahrada - dekorace z kamene a keramiky

Zahrada - moderní doplňky a dekorace pro vaši zahradu

Moderní zahrada - moderní světla v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies