Zařizujeme výběh pro psa

Každý pes potřebuje pohyb. Pokud máte zahradu a pouštíte svého čtyřnohého přítele ven, neměli byste zapomenout na upravený výběh a psí boudu.

Výběh pro psa

Výběh pro psa – jaký by měl být?

Říkáte si, že zahradu není třeba kvůli psovi upravovat? Pak se připravte na riziko zničení okrasných květin či zeleniny, kterou tak pracně pěstujete. Pes je zvíře zvědavé a těžko mu v ničení zahrady zabráníte. Předejít tomu ale můžete – tak, že pro psa vytvoříte plotem nebo pletivem ohraničený výběh. Vhodné je také plochu kvůli úklidu a desinfekci vydláždit. Exkrementy pak můžete použít jako součást hnojiva. O alternativách kravského hnoje jsme již psali v článku ZDE »

Kotec nebo bouda?

Ve výběhu by se měl nacházet i kotec nebo bouda – chcete-li mít psa raději doma, nechejte mu venku alespoň dřevěný rošt, na kterém může v pěkném počasí odpočívat.

Jak by ale kotec či bouda měli vypadat? Kotec je v podstatě velká klec s boudou uvnitř. Bouda by měla obsahovat tepelnou izolaci (polystyren nebo izolační vata) nebo být alespoň v přední části odklopitelná. Pokud do izolace investovat nechcete, postavte nebo kupte boudu postavenou do tvaru písmene L, kdy má pes v pravém úhlu navazující části boudy zajištěné bezvětří. Stejně tak poslouží bouda se vstupem situovaným na okraji přední části. Bouda by nikdy neměla být příliš velká, aby si ji pes mohl dobře vydýchat a zahřát. Bude-li umístěn psí přístřešek přímo na zemi, měl by stát na nožkách, aby dovnitř nestoupala snadno vlhkost a chladný vzduch.

Rozměry boudy

Chcete pejskovi postavit boudu sami? Pak se vám možná budou hodit potřebné rozměry.

Bouda pro malá psí plemena (jezevčík apod.)

95 cm x 55 cm x 55 cm (délka, šířka, výška)

Bouda pro velká psí plemena (německý ovčák)

140 cm x 75 cm x 75 cm (délka, šířka, výška)

Bouda pro obří psí plemena (doga, vlkodav)

140 cm x 75 cm x 75 cm (délka, šířka, výška)

Zvláště důležité je dodržet správnou výšku boudy. Tu si jednoduše vypočtete tak, že k výšce sedícího psa připočtete 5 cm a šířku desek, které přijdou na vrchní a spodní část boudy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies