Zařizujeme venkovní přístřešek pro ptáky

Poskytnout ptáčkům venkovní příbytek se opravdu vyplatí – můžete tak pozorovat i méně známé druhy ptáků, ptáci budou vaší zahradu zbavovat škůdců – hmyzu, děti se něco přiučí a vás bude blažit pocit dobrého skutku. Velmi důležité je ale správné umístění a parametry budky, jinak se může stát pro ptačí obyvatele pastí pro predátory.

Ptačí budka

Proč vyvěsit budku

Kromě výše popsaných důvodů je zde ještě jeden velmi důležitý. Většina ptáků hnízdí v dutinách stromů – ty se nacházejí ve starých, vyhnilých stromech anebo tam, kde je již vytesali ptáci, kteří si dokáží dutinu udělat sami (datli, strakapoudi). Přirozených dutin je ale velmi málo, proto jsou ptačí budky pro ptáky doslova záchranou.

Jak vyrobit ptačí budku

Výroba ptačí budky není nijak náročná. Potřebovat budete několik silných smrkových prken, hoblík a děrovací pilu. Podrobný postup najdete v článku ZDE».

Pokud budku vlastnoručně vyrábět nechcete, navštivte nejbližší hobby obchod – kvalitní ptačí přístřešek pořídíte již od 200 Kč.

Co by měla splňovat kvalitní ptačí budka

Dřevěná prkna ptačí budky musí být alespoň 2 cm silná, aby dostatečně chránila ptáky před chladem, větrem a deštěm. Vhodné je také použít ochranný nátěr přírodních barev jako je hnědá, zelená nebo béžová – výrazných barev se ptáci bojí. Zavěšení budky by mělo být dostatečně pevné.

Velikost a tvar vletového otvoru vybírejte podle toho, které druhy ptáků toužíte vidět – malé otvory využívají především sýkorky, větší si zase pochopitelně vybírají větší ptáci. Důležité je také umístění nad zemí – různé druhy ptactva mají na vzdálenost příbytku od země odlišné požadavky – pokud je nedodržíte, může zůstat budka prázdná. Ideální vzdáleností jsou dva metry.

Ptačí budka by nikdy neměla být umístěna nad korunou stromů ani na přímém slunci, vletový otvor nesmí být ve směru převládajících srážek – orientujte jej proto na jih nebo východ. Vybírejte silné stromy s hladkými kmeny – ptáci tak budou lépe chráněny před kočkami a kunami. Existuje také speciální nátěr, který odrazuje kočky, ale ptáci jej necítí – můžete jím budku natřít. Budka by neměla být na umístěna na rušném místě. Alespoň jednou za rok ji vyčistěte a zkontrolujte, zda je v pořádku.

Vybíráme vhodné krmení pro ptáky

Zajímavosti ze světa ptáků

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies