Zařizujeme koupelnu pro seniory a tělesně postižené

Vlézt si do vany nebo pod sprchu nám připadá jako nejpřirozenější věc na světě. Pro seniory nebo tělesně postižené se však může jednat o úkon, který zvládnou jen s velkým vypětím nebo s cizí pomocí. Pojďme se podívat, jak jim péči o osobní hygienu ulehčit.

Vana pro seniory a tělesně postižené

Nezbytné vybavení

Při rekonstrukci stávající koupelny by základem měla být madla, a to jak vanová, tak sprchová a také vedle toalety - usnadní pohyb i osobní hygienu.

Neobejdete se bez vanových a sprchových sedátek. Existuje celá škála nabídky - sedátka s opěradlem, výklopná sedátka na zeď, popř. nastavitelná sedátka.

U WC zvolíme přímo typy určené pro seniory a invalidy, které svou výškou (cca kolem 48-50 cm) lépe splňují požadavky na bezpečí a pohodlí.

Odstraníme z koupelny i toalety různé koberečky, naopak zvolíme protiskluzovou dlažbu. Pamatujeme i na protiskluzovou úpravu vnitřku vany a sprchového koutu.

Speciální sanita

Na trhu existují speciální vany s bočními dvířky, která se dají otevřít a zavřít, a senior tak pohodlně vstoupí dovnitř, aniž by musel překonávat jakoukoli bariéru.

Pohybuje-li se člověk na vozíku, doporučuje se zvolit umyvadlo s vykrojeným okrajem a polohovatelné zrcadlo, které lze nastavit podle potřeb uživatele.

Některé firmy specializující se na sanitární keramiku nabízejí i polohovatelná umyvadla a toalety (výšku lze posunout až o 30 cm), což jistě ocení nejen senioři, ale i rodiny s malými dětmi.

Pomoc při pádu

Někdy se stane, že osaměle žijící senior nebo handicapovaný v koupelně upadne a nemůže se dovolat pomoci nebo se sám zvednout. Designér Haishan Deng speciálně pro ně vyvinul kliku Help Lock, která funguje na následujícím principu: Navolíte maximální dobu vašeho pobytu v koupelně (např. 20 minut) a zadáte telefonní číslo, na které bude v případě nouze automaticky zavoláno. Pokud do naprogramované doby neotevřete dveře, spustí se alarm. Jestliže alarm není do 30 sekund deaktivován, systém zavolá na číslo, které jste předtím zadali - třeba sousedům nebo na tísňovou linku.

Dalším řešením, které v případě pádu může zachránit život, jsou detektory pádu nebo GSM alarm.

Další bezpečnostní pravidla

  • Systematicky vypínejte všechny elektrické přístroje v koupelně.
  • Pořiďte si do koupelny lékárničku - tak budete najisto vědět, kde je materiál a léky nutné pro první pomoc.
  • Lepší než zámek na klíč je západka, která jde vpřípadě potřeby (pád, nevolnost) rychle odstranit.
  • Dvířka sprchy, koupelny nebo toalety by se měla otevírat směrem ven, aby bylo možno okamžitě vyjít vpřípadě nevolnosti.
  • Na termostatu bojleru navolte maximální teplotu vody (např. 50 °C).
  • Vhodné jsou pákové senzorické baterie s přednastavenou teplotou vody.
  • Na internetu se dá sehnat také indikátor teploty vody, který se nainstaluje rovnou na vodovodní baterii. Indikátor vypadá jako široký kroužek se šroubovacím uzávěrem, jehož barva se mění podle teploty vody - od tmavě modré po růžovou, když voda přesáhne 32 °C. Růžová barva na indikátoru vydrží tak dlouho, dokud vytékající voda nedosáhne nižší teploty. Kromě toho, že zabraňuje popálení seniorů i dětí, také pomáhá snižovat spotřebu vody.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies