Zařizujeme jídelní kout

Kuchyně a jídelní kout jsou většinou centrem dění v celém bytě. Jídelní kouty propojené s obývacím pokojem se opět vracejí do módy, což většinou nese určité výhody.

Jídelní kout

Jídelní kout nepředstavuje pouze malý stůl

Dnes si pod jídelním koutem nepředstavujeme jen stůl malých rozměrů, u kterého se stěží usadí celá rodina. K pohodlnému stolování lze využít i malý prostor, jde spíše o chytré využití tohoto prostoru a volbu vhodného nábytku. Současná nabídka na trhu nám nabízí kromě skládacích židlí a stolů mnoho dalších variant.

Prostor jídelního koutu

Pokud máme pro jídelní kout k dispozici větší prostor, je dobré ho opticky od kuchyně oddělit. Oddělení poskytne také soukromí při jídle. Předělem může být například jen vzdálenost mezi jídelním koutem a centrem kuchyňské linky. Jídelní kout můžeme umísit na opačné straně než je centrum kuchyně. Ovšem při volbě této možnosti musíme myslet na to, aby nás vzdálenost příliš neomezovala při servírování pokrmů. Další variantou k oddělení těchto prostor je použití barového pultu, různých skříněk nebo květinové stěny. Materiál je třeba volit tak, aby nenarušoval celkový styl.

Při zařizování jídelního koutu v prostoru, kde počítáme každý centimetr, je důležitá volba vhodného nábytku a doplňků. Jde-li opravdu o malý prostor, lze použít jako stůl úzkou desku umístěnou pod oknem podél celé zdi. Toto řešení má ovšem velkou nevýhodu, při stolování na sebe nevidíme. K dispozici jsou také stoly, které mají jednu hranu uchycenou na stěně a protější strana je podepřena nohou. Vhodný materiál pro tyto stoly je masiv nebo materiál na bázi dřeva. Nevhodné je sklo - vzhledem k namáhání by mohlo prasknout. Kout můžeme vybavit poličkou pro uložení doplňků a květin.

Základ jídelního koutu - stůl

Stůl volíme v závislosti na prostoru a podle počtu lidí, kteří se nejčastěji u stolu scházejí.  Důležitým kritériem je výška jídelního stolu. Vzhledem k dospělým osobám je ideální výška stolu 75 centimetrů. Pro každou osobu sedící u stolu je třeba vymezit prostor stolu o rozloze 60 x 40 centimetrů, ideálním šířka stolu je pak 80-85 centimetrů. Pro jídelní stůl lze zvolit mnoho tvarů a materiálů. Velice oblíbeným materiálem je sklo, ale najdeme také stoly z plexiskla, kartáčovaného nerezu a opalované žuly.

Nejoblíbenějším materiálem je dřevo, má dlouhou životnost a působí teple. Ostatní jmenované materiály jsou tvrdé, při manipulaci s nádobím způsobují hluk, což může být nežádoucí. K jídelnímu stolu samozřejmě patří židle, měly by být pohodlné a prospívat našemu zdraví. Při výběru židlí není na prvním místě design, ale pohodlí při sezení na židli. Vhodné je volit židle s vysokým opěradlem, takové poskytují dokonalou oporu.

Osvětlení jídelního koutu

Dostatečné osvětlení při jídle je velmi důležité. Z praktického hlediska je nejlepší zvolit jednu nebo více lamp umístěným nad jídelním stolem. Světlo by nemělo být umístěno příliš nízko nad stolem, aby nemělo rušivý dojem. Pokud jsme zvolili například skleněný jídelní stůl, je možné desku stolu prosvítit, takové prosvícení působí elegantně. Prosvícení ovšem plní spíše funkci dekorativní. Elegantně působí i bodová světla, jejich nevýhodou ale je nepříjemné osvětlování osob sedících u stolu.

Zařizujme tedy jídelní kout tak, aby byl příjemným místem pro setkání s blízkými osobami a místem, kde si vychutnáme připravené jídlo.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies