Zářící beton - slyšeli jste už o něm?

V Mexiku vynalezli svítící beton. Konečně to někoho napadlo. Představte si, že se na kole vracíte večer domů a na cestu či chodník nemusí svítit žádné lampy, neboť září samotný beton.

Zářící beton

 

Není to jen o nádherném pohledu, ale i o uspořené energii. Možná je svítící beton řešením, co se týká osvětlení v budoucnosti. Vždyť by se mohl využít na domy, dálnice, cyklostezky, plavecké bazény, prostě na cokoliv. Výzkumníci s tímto novým objevem mají velké plány. Tak uvidíme, s čím ještě přijdou. Každopádně jim držíme palce.

 

Beton využíváme téměř všude

 

Beton se využívá ze všech materiálů nejčastěji. Využívá se jako základ staveb a konstrukčních prvků budov. Používá se i při stavbě silnic. Navíc tento materiál nachází uplatnění i v umělecké sféře či v moderních interiérech. A všechny tyto jednotlivé prvky by se mohly jednoho dne krásně rozzářit. Tento zářivý materiál se dá totiž použít nejen venku, ale i uvnitř.

 

K výrobě betonu se jako hlavní součást používá právě cement. A byl to mexický vědec, který vynalezl cement, jenž ve tmě září. Jmenuje se José Rubio Avalos. Pokud by se tento zářící materiál začal vyrábět hromadně a byl by to ohromný úspěch, pak by se mohly změnit světová města. Už by některá města nevypadala tak fádně. Perfektně by je to oživilo.

 

Cement zastupuje průmysl, který má několikamiliardový obrat. Takto vyrobený zářící cement by měl být vysoce energeticky účinný. Během dne musí kumulovat sluneční paprsky a ve tmě bude naopak to světlo vyzařovat zpět. Podle vlád, nevládních organizací, podnikatelů má tento nový objev obrovský potenciál, proto Rubiu Avalosovi zasílají neustále nové požadavky.

 

O tento patent by měli zájem hlavně Lékaři bez hranic, kteří již mají nápad, jak zářivý materiál využít a to především tam, kde jsou problémy, co se týče pravidelného přísunu elektřiny. Chtěli by tento materiál použít pro rozsvícení veřejných toalet, aby se vyhnuli přepadením, která jsou bohužel na takových temných místech častá.

 

Prozatím je možné, aby materiál zářil modrou a jasně zelenou barvou. Prý už ale zkoušejí, aby zářil bíle, fialově nebo červeně. Vynálezce prozatím vyčkává, neboť nemá potřebné finance, ale poté už nebude nic stát v cestě masové produkci. Dle odhadů by k tomu mohlo dojít možná již za 5 měsíců.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies